Wende Snijders is verwend met Zurich

Wende Snijders mag zich sinds kort naast zangeres ook actrice noemen. In de film Zurich, die zaterdag in première gaat, maakt ze haar speelfilmdebuut.

Wende Snijders mag zich sinds kort naast zangeres ook actrice noemen. In de film Zurich, die zaterdagavond in première gaat op het filmfestival in Berlijn, maakt Wende haar speelfilmdebuut. Hoe het filmen haar beviel? “Eigenlijk was het allemaal heel dubbel”, aldus de artieste.

“Ik vond het heel eng, met theater en muziek heb ik veel ervaring. Ik weet daarbij gewoon wat ik moet doen en hierbij moest ik blind vertrouwen op mijn intuïtie en op de aanwijzingen van regisseuse Sacha Polak”, legt Wende uit. Polak begrijpt dat. “Ik denk dat ze in haar eigen werk een totale control freak is, maar ze heeft super hard gewerkt en is heel erg begaan met alles. Ze is heel gedreven, dus voor mij was het eigenlijk heel leuk. Ik ken niemand die zo hard werkt als zij. Alles wat ze doet, doet ze vol overgave”, vertelt Polak.

Net als in haar film Hemel (met Hannah Hoekstra in de hoofdrol) koos Sacha voor Zurich dus een onervaren actrice. “Dat is natuurlijk wel spannend. In Hemel was dat net zo, voor Hannah was het ook haar speelfilmdebuut. Je hoopt natuurlijk dat het goed gaat”, aldus Polak. “We zijn deze film begonnen met een préshoot in augustus, dat was omdat ik de zomer in de film wilde, maar ook om elkaar een beetje te leren kennen, en Wende overtuigde mij en iedereen meteen”, aldus Sacha beslist. “Toen was iedereen om en wisten we dat dit goed ging komen.”

Zurich gaat over Nina (gespeeld door Wende). Ze heeft een gelukkige relatie met een vrachtwagenchauffeur. Als hij bij een ongeluk om het leven komt, ontdekt ze dat hij een dubbelleven leidde en een gezin had. Om het verleden te vergeten, zwerft ze vervolgens langs de Europese snelwegen.

Wat Polak al hoopte is uitgekomen, de film is geselecteerd voor het filmfestival van Berlijn en beleeft daar dan ook zijn wereldpremière. “Ik vind het heel leuk, had ik ook echt gehoopt en ik vind ook dat de film daar wel een beetje hoort. De film is daar voor een deel ontwikkeld, Wende heeft daar een tijd gezeten, ik heb daar even gewoond en dat maakt het wel af.”

Wende is er ook blij mee. “Ik vind het een hele prestatie dat we daar staan.” Of het ook eng is? “Ik kan er niks meer aan doen. Het enige wat ik nog kan doen is daar een mooie jurk aantrekken en lief lachen”, zegt ze. “Ik vind het wel spannend, maar ik ben zo trots op deze film. Ik vind het zo mooi dat ik ook denk van: kom maar op. Tuurlijk is er een klein minikind in mij dat alleen maar gevierd en omarmd wil worden, maar dat deel laat ik lekker thuis.” Zurich gaat op zondag 15 februari ook in Nederland in première, in EYE Amsterdam.

In 2013 bracht Wende haar laatste album Last Resistance uit. Fans van de zangeres hoeven niet bang te zijn dat ze zich nu alleen nog maar op acteren gaat storten. Ze werkt momenteel aan een nieuwe plaat en als alles verloopt zoals ze wil komt de plaat volgend jaar oktober uit.

[NOVUM]