‘Proef Gouden Bergen gaf extra drive’

Begin dit jaar kreeg het tv-publiek twee afleveringen van de nieuwe SBS6-serie Gouden Bergen voorgeschoteld. Mocht het polderdrama aanslaan, dan zouden cast en crew een ‘go’ krijgen voor het opnemen van de rest van de reeks.

Gouden Bergen werd inderdaad goed ontvangen, waarop in moordend tempo de overige acht afleveringen gemaakt moesten worden. Acteur Vincent Croiset moet er nog een beetje van bijkomen. “Logistiek is dit niet de meest ideale periode in mijn leven.” In september en oktober stond Croiset samen met zijn medespelers op de set in het rustieke Noord-Hollandse dorpje Bergen voor de eerste twee afleveringen van de serie in de geest van Gooische Vrouwen en Divorce. Daarna bleef het lang spannend of de overige episodes in de reeks überhaupt gedraaid zouden worden.

“We hadden er allemaal een goed gevoel over, maar er kwam pas echte zekerheid na de uitzendingen begin dit jaar. Half januari hoorden we dat we vanaf februari weer aan de slag zouden gaan.” Die onzekerheid gaf Croiset en zijn collega’s extra motivatie om er een daverend succes van te maken. “Je kunt ook zeggen: op deze manier weet je niet waar je aan toe bent. Maar wij hadden juist een extra drive om nét even iets harder te lopen. We wilden hier allemaal mee verder.”

Die lange periode tussen de opnames bracht ook een aantal ongemakken met zich mee. “Een aantal acteurs is in de tussentijd uitvoerig naar de kapper geweest of heeft ander werk aangenomen. Je kunt mensen dat niet verbieden.” Dat geldt ook voor Croiset zelf, die in de Talpa-serie een sullige bankier speelt die zich inlaat met malafide geldpraktijken. “Ik heb mijn haar vorig jaar heel kort geknipt voor een auditie en mijn agenda draait overuren op dit moment. Naast opnames voor Gouden Bergen heb ik repetities voor een stuk met Orkater en film ik twee andere projecten. Dat is de handicap van deze manier van werken”, verzucht hij. “Het heeft niet per se mijn voorkeur, maar zo is het vak.”

Het is op dit moment dus even extreem druk in zijn leven, maar hij is ook heel dankbaar dat er werk in overvloed is. “Zolang het thuis allemaal soepel loopt, is het te doen. De achterban moet zich even rustig houden. En gelukkig duurt het niet heel lang.”

Vincent Croiset, Jelka van Houten, Plien van Bennekom, Eva Duijvestein, Tina de Bruin, Fockeline Ouwerkerk, Margo Dames, Viggo Waas, Hajo Bruins en Diederik Ebbinge staan nog tot begin mei op de set. Daarna hopen ze unaniem dat SBS instemt met een tweede reeks. “Dat verdient deze serie echt. Gemaakt met zoveel liefde en een topcast en -crew.” Met een knipoog: “Misschien kunnen we dan wel wat meer tijd krijgen vooraf, waarin we weten waar we aan toe zijn.” [NOVUM]