Search
Close this search box.

Kabinet zet veiling FM-frequenties door

De staatssecretarissen Van der Ploeg (media) en De Vries (telecommunicatie) houden met steun van het kabinet vast aan het veilen van de radiofrequenties voor commerciële omroepen. Ook als PvdA, D66 en CDA, die samen een meerderheid hebben van 88 zetels, tegen zijn.

De verdeling van de frequenties is een bevoegdheid van het kabinet. Brede steun is prettig maar niet nodig, zo is te horen rond het tweetal. Zij zijn verantwoordelijk voor de verdeling van de tien radiofrequenties eind van dit jaar.

Vandaag leggen zij hun jongste plan aan de Kamer voor, hoewel PvdA, D66 en CDA dat vorige week publiekelijk al hebben afgekeurd. ‘Een achternamiddagvoorstel’, oordeelde PvdA-Kamerlid Wagenaar.
In dat compromis, afkomstig van PvdA’er Van der Ploeg, worden zes zenders zonder voorwaarden geveild en vier zenders voorbestemd voor nieuws, klassieke muziek, Nederlandstalige muziek of één van die drie.

Aanvankelijk stemde PvdA-Kamerlid Wagenaar, weliswaar onder voorbehoud dat de fractie haar zou steunen, met het compromis in. Maar fractievoorzitter Melkert stak daar een stokje voor.

De PvdA-fractie koos er eerder dit jaar juist voor zittende commerciële zenders een frequentie te garanderen en niet langer te willen veilen. Dat terugdraaien vond Melkert niet consequent. Hij kwam vervolgens in botsing met zijn eigen staatssecretaris Van der Ploeg.

Toen Melkert de kwestie vorige week donderdag tijdens het bewindsliedenoverleg tussen de PvdA-bewindslieden en de fractie aan de orde wilde stellen, verhinderde Van der Ploeg dat. ‘De regering regeert’, zei hij en vertrok naar een afspraak.

PvdA en D66 hebben gisteravond nog een nieuw alternatief gemaakt, in de hoop dat de CDA-fractie het steunt. In dit voorstel worden zes of zeven frequenties op grond van bedrijfseconomische criteria verdeeld. Gedane investeringen en huidig marktaandeel spelen een belangrijke rol.

Met het voorstel willen PvdA en D66 niet alleen de grote commerciële zenders zoals Sky Radio en Radio 538 bedienen, maar ook regionale zenders zoals de Rotterdamse zender Amor, waar vooral allochtonen naar luisteren. Voor de frequenties moet volgens D66-kamerlid Bakker overigens wel worden betaald.

De overige drie frequenties zouden kunnen worden geveild onder nieuwkomers, is het idee. Het argument van de staatslieden dat het juridisch toetsen van een nieuw voorstel te veel vertraging oplevert, gaat volgens Bakker niet op. (4 juli 2001)