Search
Close this search box.

Nozema sluit zich aan bij kritiek NOS

De politiek volgt de verkeerde weg bij de herverdeling van etherfrequenties voor de radiostations, vindt Gerjo Bruntink, manager bij zenderbeheerder Nozema. Eerst moet duidelijk zijn welke frequenties beschikbaar zijn, en dan pas kan tot herverdeling worden besloten.

Op dit moment is er nog onvoldoende duidelijkheid, maar dat weerhoudt het kabinet er kennelijk niet van toch al een besluit te nemen. Daarmee kiest het volgens Bruntink voor de omgekeerde volgorde. ‘Zo verkoop je de huid voordat de beer geschoten is.’

De kritiek van Bruntink komt daags na de aankondiging van de NOS dat zij de herverdeling van etherfrequenties zonodig zal blokkeren. Zolang het kabinet niet vooraf garandeert dat Radio 1, 2, 3 en 4 in het hele land goed te ontvangen zijn, weigert de NOS mee te werken aan een herverdeling van frequenties.

Een volledig landelijke dekking voor de publieke radiostations is bij wet geregeld , maar in het kabinetsbesluit van afgelopen dinsdag over het veilen van etherfrequenties was die niet meer terug te vinden. Het kabinet wil nu alleen achteraf ‘reparaties’ uitvoeren als na de herverdeling van de frequenties blijkt dat de publieke radiostations niet overal goed te ontvangen zijn. Volgens de NOS is het dan te laat. Er zouden dan nog onvoldoende reservefrequenties beschikbaar zijn om eventuele gaten te dichten.

Volgens een berekening van Nozema zullen in grote delen van het land niet meer alle zenders te ontvangen zijn na de voorgenomen herverdeling van etherfrequenties. ‘Ik hoop dat we die gaten nog tijdig kunnen dichten. Maar ik kan niet uitsluiten dat het niet helemaal lukt’, zegt Bruntink.

Nozema werkt bij de herverdeling van etherfrequenties samen met concurrent Broadcast Partners, die 60 procent van het commerciële zenderdomein beheert. Dat gebeurt onder auspiciën van het ministerie van Verkeer en Waterstaat. De drie partijen inventariseren niet alleen de landelijke en niet-landelijke frequenties, maar onderhandelen ook met landen binnen een straal van vier- tot vijfhonderd kilometer om internationale frequenties binnen te halen. Met Duitsland en België is dat nog steeds niet gelukt. Bruntink: ‘Ik hoop dat we dit jaar de onderhandelingen kunnen afronden, en dan ben ik heel voorzichtig.’

Het kabinet heeft deze week alsnog gekozen voor een veiling van frequenties, ondanks felle tegenstand van een Kamermeerderheid. Zes zogeheten kavels worden zonder voorwaarden geveild, vier krijgen een vaste bestemming, waaronder een nieuwszender. Een kavel bevat meestal meerdere frequenties.

Sky Radio zendt nu zowel via de zendmast in Lopik uit, als via Smilde. Volgens Bruntink is pas duidelijk welke dekking een zender kan krijgen als alle frequenties zijn geïnventariseerd. ‘Dan moet je kijken of een zender kleiner moet worden, of de zendmasten hoger, en je moet de locaties bekijken: wordt het Lopik of Rotterdam? Dat zijn afwegingen die je pas aan het eind kunt maken. Het kan altijd nog gebeuren dat sommige frequenties kleiner worden doordat het buitenland niet meewerkt. Daarom zul je eerst dat hele proces moeten afmaken en dan pas gaan herverdelen.’ (29 juni 2001)