Search
Close this search box.

PvdA, D66 en CDA willen compromis radiofrequenties

De coalitiepartijen PvdA en D66 en oppositiepartij het CDA werken aan een gezamenlijk voorstel voor herverdeling van de etherfrequenties voor commerciële radiozenders. Ze zien niets in het kabinetsvoorstel voor een zogenoemde gekleurde veiling. De verantwoordelijke staatssecretarissen De Vries (Verkeer en Waterstaat) en Van der Ploeg (Media) presenteerden het voorstel van de gekleurde veiling afgelopen dinsdag.

De fracties willen dat bestaande commerciële zenders als Sky Radio en Radio 538 verzekerd blijven van een plekje in de ether. In het veilingplan van het kabinet zijn een nieuwszender, klassiek station en Nederlandstalige zender verzekerd van een frequentie, maar moeten de grootste muziekzenders meebieden op de overige frequenties. Daar is de Tweede Kamer tegen.

PvdA, D66 en het CDA verkennen de mogelijkheden voor een zogenoemde vergelijkende toets. Daarbij dienen zenders plannen in, die worden getoetst aan vooraf vastgelegde criteria. Stations die het beste aan die criteria voldoen bemachtigen, tegen betaling, een frequentie. Het kan dan gaan om inhoudelijke eisen, het profiel van een zender (nieuws, muziek) en bedrijfseconomische criteria. Over die criteria voeren PvdA, D66 en het CDA nog overleg. De fracties hebben hierover nog geen overeenstemming. De PvdA is voorstander van inhoudelijke kleuring, terwijl D66 en het CDA vooralsnog niet verder willen gaan dan eisen aan het profiel en bedrijfseconomische criteria. De VVD is tegen een vergelijkende toets.

Woensdag debatteert de Tweede Kamer met De Vries en Van der Ploeg over de vorige week ontstane impasse. De bewindslieden hebben al laten weten niets in een vergelijkende toets te zien. Organisatie en uitvoering vergt een jaar tijd en dat is volgens hen te lang. De herverdeling van de frequenties moet namelijk al dit jaar een feit zijn. (2 juli 2001)