Zoeken
Sluit dit zoekvak.

Radio 1 wordt uit protest piraat

Radio 1 trekt ten strijde. De zender werpt, uit woede over het kabinetsbeleid, een illegale zender in de strijd voor een goede ontvangst: Radio Monique, genaamd naar Monique de Vries, de staatssecretaris van frequentieveiling.

Volgens Ron Linker, buitenlandredacteur van het Radio 1-Journaal en woordvoerder van het actiecomité, betreft het een ‘ludieke actie’ om De Vries tot inkeer te brengen. Haar plannen voor de FM-frequentieveiling hebben volgens de NOS tot gevolg dat 2,2 miljoen mensen in Het Groene Hart de nieuws- en calamiteitenzender Radio 1 niet of nauwelijks via de FM zullen kunnen beluisteren. ,,Eind maart hebben wij de staatssecretaris in een petitie daar al op gewezen. Maar zij luistert niet”, zegt Linker.

Morgen zal een speciale radiowagen gaan rondrijden in Het Groene Hart. Radiomakers zullen bewoners dan uitleggen wat hen boven het hoofd hangt. De illegale zender wordt ‘ergens tussen Rotterdam en Utrecht’ opgesteld en moet woensdag, de dag van het finale kamerdebat over de frequentieveiling, de lucht in. Linker: ,,De bedoeling is dat we de hele dag door met grote regelmaat in de ‘Hilversumse’ uitzending komen, voor gesprekken met deskundigen en betrokkenen over de gevolgen van de frequentieveiling.” Volgens Linker is de actie bedoeld als ‘een steuntje in de rug voor de raad van bestuur van de NOS’.

Die lijkt met de actie in de maag te zitten. Voorzitter Gerrit Jan Wolffensperger laat via zijn woordvoerder weten dat hij ‘het doel van de actie ondersteunt’. Maar de raad van bestuur rekent er wel op dat het actiecomité ‘zal handelen volgens de mores die bij de publieke omroep horen’. De woordvoerder wil niet zeggen of daar ook het gebruik van illegale zenders onder valt. ,,Wordt er dan al illegaal uitgezonden? Heeft de politie al proces verbaal opgemaakt? Pas als het zover is, zien we wel verder”, zegt de woordvoerder.

Staatssecretaris De Vries was gistermiddag nog niet op de hoogte van de actie en wil niet vooruitlopen op een ‘eventuele illegale uitzending’. Haar woordvoerder wijst op de eerdere toezegging van de staatssecretaris dat zij problemen van zenderbereik na de veiling wil oplossen. (3 Juli 2001)