[ Update 12.00 uur ]
De NOS heeft bekend gemaakt wanneer de eerste zenders van de publieke omroep ‘om gaan’ in het kader van de implementatie van Zero Base. Tijdens deze complexe operatie zal een groot gedeelte van het etherlandschap veranderen, en zal bijna ieder radiostation andere frequenties krijgen. Dit om de meer ruimte in de ether te creëren voor commerciële omroepen.
Op 1 september, de officiële datum waarop de stations van frequentie wisselen, gaan alleen de zenders in Wieringermeer en Markelo om. Voor de rest is alleen bekend wanneer Goes om gaat (1 november). De rest van de zenders zal vermoedelijk later van frequentie wisselen.
De NOS zal eind augustus beginnen met een publiekscampagne om het publiek te informeren van de frequentiewisselingen. Tevens zal de NOS spotjes uitzenden op de zenders die gaan veranderen. Dit zal ongeveer 1 week van te voren gebeuren op de betreffende zenders. Op de andere zenders van de desbetreffende omroep zal een algemene spot te horen zijn.
Ook de AM-zenders van Radio 1 zullen op 1 september worden uitgeschakeld. Het gaat hier om de 1008 AM (Flevoland) en de 891 AM (Hulsberg, Zuid-Limburg). Opvallend is dat de 891 AM op dit moment is uitgeschakeld wegens groot onderhoud, en pas begin augustus weer zal gaan uitzenden. Dat is dan waarschijnlijk slechts voor enkele weken.
De regionale zender Omrop Fryslan zal volgens schema op 7 oktober van frequentie wisselen.
Broadcast Partners publiceerde onlangs al een gedeelte van het omschakelschema. Hieruit blijkt dat de implementatie van Zero Base enkele maanden in beslag zal nemen. Dit is overigens een good-case scenario. Gezien de complexiteit van de omschakeloperatie kan het gebeuren dat er tijdens het traject extra vertraging wordt opgelopen. Dit omdat een zender pas om kan als er andere zenders daarvoor zijn omgegaan. Als er dus ergens een probleem optreedt, komt er een domino-effect.
Aanstaande woensdag om 10.30 uur doet de rechtbank van Rotterdam nog uitspraak in een zaak van verschillende omroepen tegen de Staat. Deze partijen willen in meerderheid dat de overheid zo snel mogelijk een veiling organiseert, en dus niet in 2003 een vergelijkende toets. Als de rechter de huidige toets verbied, is het onduidelijk wat er verder gaat gebeuren. Indien de toets mag doorgaan, zal er binnen drie weken bekend zijn wie per 1 september de ether in mogen (vermoedelijk Arrow Classic Rock en Radio Nationaal). De opvolgende vergelijkende toets zal vermoedelijk in 2003 worden georganiseerd.
Radio.nl zal aanstaande woensdag proberen om na de uitspraak van de rechter verschillende partijen voor de microfoon een reactie te laten geven. Het resultaat hiervan zal meteen via deze site te beluisteren zijn. [MvD]