Nieuwe frequenties voor commerciëlen medio 2003

Als het aan het kabinet ligt, krijgen de commerciële radiozenders uiterlijk september 2003 duidelijkheid over hun (eventueel nieuwe) frequentie. Uiterlijk 1 januari moet deze verdeling van het etherlandschap duidelijk zijn via een vergelijkende toets. Dat blijkt uit een brief van minister Heinsbroek (Economische Zaken) en staatssecretaris Van Leeuwen (Media). De brief wordt later deze woensdag verstuurd naar de Tweede Kamer.

Uit het stuk blijkt verder dat tot september 2003 geen nieuwe frequenties worden uitgegeven. Het vorige kabinet was juist van plan om twee nieuwkomers toe te laten tot de definitieve verdeling was geregeld.

In het regeerakkoord bepaalden de coalitiepartijen dat de verdeling via een vergelijkende toets zou gaan. De bestuursrechter in Rotterdam haalde daar in juli een streep door. Hij bepaalde dat de frequenties via een veiling moesten worden verdeeld. Voor 16 september moest die veiling zijn uitgeschreven, waarna het nieuwe etherlandschap in februari 2003 moest ingaan.

De regering heeft als gevolg van die uitspraak de Frequentiewet, met adviezen van de Raad van State, aangepast. Met die gegevens in de hand stapt het kabinet opnieuw naar de rechter met het verzoek om het eerdere vonnis te herzien. Als dat gebeurt, worden de frequenties verdeeld zoals nu in de brief voorgesteld.