Search
Close this search box.

Radiowereld schreeuwt om verdeling FM-frequenties

Oplossing na uiteenvallen kabinet weer op lange baan geschoven
Okkie Bult, maandag 4 nov 2002 17:21

Moeten de FM-frequenties geveild of verdeeld worden. Die vraag stond centraal tijdens de vierde Salon Fantasio. De kwestie speelt al sinds 1997 toen het kabinet besloot tot veiling, maar tot die tijd een aantal frequenties tijdelijk uitleende. Vijf jaar later genieten deze zenders (o.a. 538, Sky en Classic FM) nog steeds van hun ‘tijdelijke’ frequentie terwijl andere geïnteresseerden om een oplossing schreeuwen. Martin Bosma van Colorful Radio: “Wat de overheid doet is onfatsoenlijk. Mensen gaan failliet.”

Het probleem is dat het kabinet niet goed weet wat het wil. Aan de ene kant leeft de gedachte dat er al genoeg publieke omroepen zijn en de rest van de ether er dus voor de commerciëlen is. Met andere woorden; de hoogste bieder wint. Aan de andere kant is de ether van iedereen. Het zou dus oneerlijk dat alleen mensen met een flinke buidel geld daar aanspraak op kunnen maken. Om nog maar te zwijgen over de eenvormigheid die hierdoor in het radiolandschap zou optreden. Daarom neigt de overheid nu dus naar een verdeling van de frequenties op basis vergelijkende toets, waarbinnen onder andere bedrijfseconomische criteria een rol zouden moeten spelen. Kees Vendrik, mediawoordvoerder Groen Links, vreest echter dat we in dat geval over een paar jaar nog steeds om de tafel zitten.
Vendrik: “Vergelijkende toetsen zijn moeilijk te ontwikkelen en nooit juridisch te verdedigen. Er is altijd wel een reden om naar de rechter te stappen en er is altijd wel een rechter die je dan gelijk geeft. Dat wordt een juridisch Tsjernobyl!”

Vendrik pleit dan ook voor een veiling van de negen landelijke FM-frequenties. Wel zouden 4 van deze frequenties aan nader te bepalen inhoudelijke criteria moeten voldoen. Voor de zittende zenders is dit de mins favoriete oplossing. Zij lobbyen zich weliswaar een ongeluk voor een vergelijkende toets, maar dan min of meer gebaseerd op bewezen diensten. Ook de kleine nieuwkomers zullen in dit geval aan het kortste eind trekken, omdat zij domweg niet genoeg geld hebben om aan een veiling mee te kunnen doen.

Nu de tweede kamer de laatste beslissing van het kabinet controversieel verklaard heeft is het wachten op de verkiezingen. Verkiezingen die een aantal zenders in spé waarschijnlijk niet zal halen omdat het geld op is. Voor Colorful Radio is geld nu nog geen probleem omdat het onderdeel is van multimiljonair Erik de Vlieger’s Imca-groep, maar ook voor hen komt er eenmaal een eind aan de geldstroom. Bovendien komt Bosma door de vele processen die het bedrijf voert om de overheid tot een beslissing te dwingen niet meer aan het maken van radio toe: Bosma: “Het is onze core-business geworden. Bidden en procederen.”