Zoek
Sluit dit zoekvak.

VK: BRMB Birmingham gaat verder als Free Radio

Er komt een einde aan 40 jaar radiogeschiedenis in Birmingham. In april wijzigt 96.4 BRMB zijn naam in Free Radio. BRMB was het eerste commerciële lokale radiostation in Birmingham. Naast BRMB wijzigen ook zusterstations Mercia, Wyvern en Beacon hun naam in Free Radio.

BRMB startte in 1974 met uitzenden in Birmingham. Beacon (Wolverhampton en Shropshire) ging in 1976 de lucht in. Mercia (Coventry) volgde in 1980 en Wyvern (Hereford en Worcester) in 1982. BRMB was lange tijd eigendom van de Capital Radio Group, terwijl de andere stations eigendom waren van de GWR Group. Beide bedrijven fuseerden tot GCap Media, dat later overging in Global Radio.

In mei 2009 werden al deze stations, samen met verschillende Gold stations op de middengolf en Heart 106 in Nottingham, verkocht aan Orion Media, een concern onder leiding van voormalig Chrysalis Radio baas Phil Riley. In januari 2011 werd Heart 106 al omgedoopt tot Gem 106. Nu krijgen ook de andere lokale stations op FM een nieuwe naam.

In april wijzigen BRMB, Mercia, Wyvern en Beacon hun naam in Free Radio. Hiermee volgt Orion andere grote radiogroepen die eerder al vele lokale en regionale stations omdoopten in onder meer Heart, Capital FM, Smooth Radio en Real Radio.

Volgens Orion Media kan door de naamswijziging met één naam naar buiten getreden worden, zowel naar de luisteraars als naar de adverteerders. Ook wordt het voor de deejays tijdens de netwerkuren nu mogelijk om een stationsnaam te kunnen noemen.

Momenteel zijn alleen de ochtend- en middagshow op de stations nog lokaal. Tussen 13 en 16 uur en tijdens de avond en nacht wordt het netwerkprogramma uit Birmingham overgenomen. Bovendien delen BRMB en Mercia en Beacon en Wyvern het programma tussen 10 en 13 uur. Deze opzet blijft vooralsnog.

Met de naamswijziging hoopt Orion Media ook de dalende luistercijfers een halt toe te roepen. Vooral BRMB heeft de afgelopen jaren fors luisteraars verloren aan concurrenten als Heart en Capital FM (voorheen Galaxy). Want scoorde BRMB in 2001 nog ruim 13% marktaandeel, tegenwoordig moet het nog genoegen nemen met een schamele 4,1%. Zowel Heart als Capital zijn al ruimschoots voorbij gegaan aan BRMB. [RS/Radio.NL]

Gerelateerde berichten