Vlaanderen: Verdeelprocedure lokale en netwerkradio’s gestart

De Vlaamse overheid is dinsdag gestart met de verdeelprocedure voor FM-pakketten voor vier commerciële netwerkradio’s en 124 lokale radiostations. Dinsdag is de oproep tot kandidaatstelling gepubliceerd in het Staatsblad. Partijen hebben een maand de tijd om hun aanvraag in te dienen.

De verdeelprocedure voor lokale radiostations en commerciële netwerkradio’s maakt deel uit het nieuwe Vlaamse frequentieplan dat eind dit jaar geïmplementeerd wordt.

124 lokale FM-kavels en 4 commerciële netwerkradio’s
Elk lokale FM-pakket bestaat uit één tot drie FM-frequenties. Lokale partijen mogen nog maar vier lokale FM-pakketten verwerven. Hierop mogen zij echter niet één en hetzelfde programma uitzenden. Deze regel moet voorkomen dat lokale FM-frequenties weer worden ingezet voor ketenradio’s.

Meer dan de helft van de 300 lokale radiostations verhuurt haar frequentie(s) aan een ketenradio. Volgens Minister van Media Sven Gatz telt Vlaanderen nog maar 105 echte lokale radiostations. Ondanks dit gegeven stapten bijna 120 lokale radiostations naar de rechter om het nieuwe frequentieplan tegen te houden.

Het fenomeen ketenradio gaat namelijk verdwijnen. Hiervoor in de plaats komen vier commerciële netwerkradio’s. De vier FM-kavels bestaan elk uit 15 tot 17 FM-zenders waarmee ongeveer de helft van de Vlaamse bevolking bereikt kan worden.

Clausule
Van de vier kavels krijgen er twee een clausule mee. Dat wil zeggen dat van deze kavels vaststaat wat hierop uitgezonden moet worden. Een kavel wordt ingezet voor een zogenaamd generalistisch programma. Dit houdt in dat op dit kavels een zeer breed programma moet worden uitgezonden met een hoog aandeel aan gesproken woord. Een tweede kavel wordt ingezet voor Vlaamse of Nederlandstalige muziek.

Frequentieproblemen
Naast de verdeling van de radiofrequenties werkt Gatz nog aan een ander probleem: het terugkrijgen van de negen geschorste frequenties. Het gaat hierbij om negen FM-frequenties die in 2012 geschorst werden door de Raad van State. De RTBF en de Waalse gemeenschap hadden hierom gevraagd omdat de Vlaamse frequenties zouden storen op frequenties in het Franstalige gedeelte van België.

Doordat de geschorste frequenties zijn geschrapt dreigen Qmusic, Joe, Nostalgie en twee van de vier netwerkradio’s het met minder dekking te moeten doen. Op dit moment wordt er hard gewerkt aan een  samenwerkingsakkoord. Dit samenwerkingsakkoord betreft een akkoord op basis waarvan (de administraties van) de Gemeenschappen via een bepaalde procedure frequenties onderling coördineren, bijvoorbeeld bij wijziging van de karakteristieken van de frequenties.

Verwacht dat dit akkoord al op korte termijn voor resultaten gaat zorgen, waarna de geschorste frequenties weer toegevoegd worden aan de verschillende FM-kavels. [Radiowereld.NL]