RADIONL hangt torenhoge boetes boven het hoofd wegens het brengen van onvoldoende regiogerichtheid. Het Agentschap Telecom (AT) heeft de volkszender tot eind juli de tijd gegeven om aan de regels te voldoen. RADIONL probeerde bij de rechter uitstel te krijgen, maar dit is afgewezen.
Het AT handhaaft sinds september 2016 op regiogerichtheid. Niet-Landelijke Commerciële Omroepen, oftewel regionale commerciële radiostations, dienen via hun FM-kavels een bepaald percentage aan regiogerichte programma’s aan te bieden.
Deze percentages hebben de vergunninghouders bij de veilingen in 2003 en 2008 zelf mogen bepalen en verschillen daarom per kavel. De percentages lopen in het geval van RADIONL uiteen van 20 tot en met 68% per kavel.
Uitgebreid onderzoek AT
Verspreid over twee dagen in oktober 2016 heeft het AT de programmering van RADIONL op de kavels B29 (Oldenzaal 90.0 FM), B36 (Leusden 99.5 FM), B28 (Deventer 89.9 FM) en B35 (Heerenveen 97.3 FM) gecontroleerd, alsmede twee kavels in de Achterhoek. Deze kavels zijn inmiddels opgegeven door de volkszender.
Al deze kavels staan op naam van vergunninghouder Waterstad FM BV, dat van dezelfde eigenaar als RADIONL is. Op deze kavels geldt een verplicht percentage regiogerichtheid van 64% op maandag tot en met donderdag en 68% op vrijdag.
De uitkomsten van het onderzoek van het AT waren vernietigend. Op elk van de gecontroleerde kavels bleek RADIONL nog niet eens een derde van het verplichte percentage regiogerichtheid te bieden. Bovendien werd op de frequentie in Heerenveen een doorlopende boodschap uitgezonden, dat niet als radioprogramma kan worden gerekend. Inmiddels is op deze frequentie overigens zusterstation Frysk FM te horen, terwijl de frequentie in Oldenzaal nu wordt ingezet voor Tukker FM, eveneens een zusterstation.
Ook van het persbericht waarin RADIONL beweerde dat het AT meer dan 100 fouten heeft gemaakt, heeft niet tot een ander onderzoeksresultaat geleid.
Last onder dwangsom
Naar aanleiding van het onderzoek heeft het AT 23 juni voor elk van de gecontroleerde kavels een last onder dwangsom 20.000 euro per overtreding per maand per vergunning opgelegd met een maximum van 200.000 euro per vergunning. Deze wordt verbeurd verklaard als het station na eind juli niet aan de regels voldoet en kan meerdere keren opgelegd worden.
Uitstel van executie?
Om uitstel te krijgen om aan de verplichte percentages regiogerichtheid te voldoen, heeft vergunninghouder Waterstad FM bij de rechtbank van Rotterdam middels een kort geding geprobeerd een tijdelijke voorziening aan te vragen. De zaak diende donderdag 20 juli.
Waterstad FM stelt dat indien zij de programmering op haar frequenties moet aanpassen dit ten koste zal gaan van het verworven marktaandeel. Ook is de vergunninghouder van mening dat hierdoor de exploitatie van een aantal vergunningen feitelijk onmogelijk wordt. Een nogal opmerkelijke redenatie aangezien Waterstad recent akkoord ging met de verlenging van haar FM-vergunningen op voorwaarde dat de hoeveelheid regiogerichtheid van kracht blijft en nageleefd wordt.
Daarnaast probeerde Waterstad de discussie over het begrip ‘regio’ en wat hieronder verstaan wordt weer aan te wakkeren. Hierover heeft het CBb, het hoogste rechtsorgaan, vorig jaar al uitspraak gedaan. Ook geboorteplaats als uitgangspunt om muziek als regiogerichtheid werd door de vergunninghouder ter discussie gesteld, terwijl een eerder door de rechtbank van Rotterdam gedane uitspraak hierover destijds niet aangevochten is.
Voorziening afgewezen
Het kort geding zorgde er in elk geval voor dat Waterstad zich enkele weken langer niet aan de regels hoeft te houden. Inmiddels is het zelfs al bijna een jaar geleden dat de overtredingen geconstateerd werden. Maar daar blijft het dan ook bij, want de rechtbank van Rotterdam heeft donderdag (17 augustus) de voorlopige voorziening af te wijzen. En dat betekent dat het AT niets meer in de weg staat om de dwangsommen verbeurd te verklaren.
De Rechtbank van Rotterdam houdt vast aan de eerder gedane uitspraak waarin is vastgesteld dat onder het begrip ‘regio’ het zogenaamde groende gebied wordt verstaan. [Radiowereld.NL]