De verdeling van de FM-frequenties in Vlaanderen begint uit te lopen op een ware loopgravenoorlog. Niet alleen radiostations die geen FM-frequenties krijgen vechten het besluit aan, maar ook radiostations die wel FM-frequenties krijgen worden voor de rechter gesleept.
Op 1 januari 2018 treedt het nieuwe Vlaamse frequentieplan in werking. Dit houdt onder meer in dat Qmusic Vlaanderen, Joe en Nostalgie hun plek op FM behouden in ruil voor uitzenden via DAB+. Daarnaast verdwijnt het fenomeen ketenradio en komen er vier commerciële netwerkradio’s.
Inmiddels is bekend dat grote ketenradio’s als Topradio, Club FM, Family Radio en Radio Maria buiten de boot zijn gevallen voor de FM-frequenties. Zij laten het er echter niet bij zitten en vechten het besluit aan. Daarnaast zijn er nog veel lokale omroepen die nog te horen moeten krijgen of ze na 1 januari nog op FM mogen uitzenden.
Eerder deze maand bleek al dat er 10 partijen naar de Raad van State stappen om het nieuwe Vlaamse frequentieplan of de toewijzing/afwijzing van frequenties aan te vechten. Inmiddels zijn er nieuwe rechtszaken bijgekomen.
Geschorste frequenties uit
Zo slepen 80 lokale radiozenders Qmusic, Joe en Nostalgie voor de rechter. Ze zijn van mening dat de radiozenders illegaal uitzenden op enkele frequenties. Het gaat hierbij om onder meer Joe in Brussel en Vlaams-Brabant en Qmusic en Nostalgie in Antwerpen. Deze frequenties werden eerder al op verzoek van de Waalse gemeenschap door de Raad van State geschorst.
Maar nog altijd zijn de FM-frequenties in gebruik. De Vlaamse lokale radiostations eisen nu dat deze uitzendingen stopgezet worden. Indien dit niet gebeurd eisen ze 25.000 euro per dag. Deze week starten de kortgedingprocedures.
De drie landelijke commerciële radiozenders zien de zaken met vertrouwen tegemoet. De acties van de 80 lokale radiostations wordt gezien als protest tegen de nieuwe FM-verdeling. Enkele van deze 80 lokale radiostations zijn namelijk aangesloten bij ketenradio’s als Topradio en Club FM.
Bewust chaos creëren
Enkele radiostations zijn er dan ook op uit om zoveel mogelijk chaos te creëren en hopen zo de nieuwe verdeling tegen te houden. Minister Gatz van Media is overigens nog druk in overleg met zijn Waalse collega over deze frequenties.
Inmiddels wordt ook de FM-licentie van Bruzz in Brussel aangevochten. Volgens Topradio wordt de Vlaamse hoofdstedelijke zender vanaf 1 januari illegaal omdat de minister tijdens de recente erkenningsronde de radiozender over het hoofd heeft gezien. Minister Gatz ontkent dit en zegt dat de frequentie is gereserveerd in het decreet van december 2016 en Bruzz gewoon kan blijven uitzenden.
Over de rooie
“Men is nu over de rooie aan het gaan”, zei Gatz afgelopen week, die moest toegeven dat de frequentieverdeling hem zwaarder valt dan hij vooraf had gedacht. “Mijn voorgangers hebben mij ervoor gewaarschuwd: Ge gaat nog wat meemaken met die radio’s. Ik zeg: How hard can it be. Welja, tamelijk hard inderdaad.”
Desondanks blijft Gatz achter de procedure voor de verdeling van FM-frequenties staan. “De perfecte procedure bestaat misschien niet, maar ik denk nog steeds de best mogelijke gevolgd hebben en ik sta dan ook nog volstrekt achter deze procedure. Maar ook in andere gevallen zouden we met dezelfde problemen zitten.”
Grenzen overschreden
Wel hekelt Gatz de handelwijze van enkele radiostations. “Er zijn een aantal zaken die niet kunnen zoals het in opspraak brengen van kabinetsmedewerkers. Dat zal ik niet tolereren en er zullen gepaste maatregelen volgen. En het rondstrooien van allerlei verdachtmakingen. Daar zijn ook grenzen aan.”
Ook de recente actie van Topradio om de namen van de beoordelaars van de dossiers voor netwerkradio publiekelijk bekend te maken is bij Gatz in het verkeerde keelgat geschoten. “Het is niet in overeenstemming met privacywetgeving. Natuurlijk is het geen staatsgeheim om te weten wie de dossiers beoordelaar is, maar het in de openbaarhoud gooien zal ik niet dulden.”
“Als men wil vechten, lat men met mij vechten en niet met de administratie of mijn kabinet,” sprak Gatz hard. “Laat ik heel duidelijk stellen: de maat is stilaan vol.” [Radiowereld.NL]