In gesprek met: Robert Feller [Caz]

Robert Feller wordt geboren op 6 juni 1975 in Deventer. Na zijn middelbare school ging hij Journalistiek studeren in Zwolle. Ondertussen was hij al begonnen bij Club Veronica, een project waarin jong talent de kans kreeg. “Ik was lid van Club Veronica en één keer per kwartaal kreeg je een blad. Daarin zat een bon die je op kon sturen als je radio, televisie of een tijdschrift wilde maken. Ik heb dat gedaan en vervolgens werd ik uitgenodigd voor een soort van selectiedag. Daarna mocht ik een week meelopen.“

In gesprek met: Robert Feller [Caz] “Uiteindelijk werd ik geselecteerd om een jaar lang een uur per week Club Veronica Trend te maken. Dat programma werd eerst uitgezonden op Radio 5 en later op Radio 1. In die tijd heb ik samengewerkt met onder andere Wim ter Laak (tegenwoordig programmadirecteur RTL 4), Marjolein Dekkers en Roland Snoeijer (ex-RTL FM). Jeroen Kijk in de Vegte kwam een jaar later erbij.”

1995-1998: Kink FM
Nadat Veronica commercieel ging, stopte Club Veronica. Er werden nieuwe radiostations opgericht, waaronder Kink FM. Bij dat station ging Robert aan de slag. “Een week voordat Kink FM van start zou gaan, riep Rob Stenders aan DJ’s op om bandjes op te sturen. Ik waagde de gok en kreeg een programma in het weekend. Ik hield meer van de commerciële liedjes die op Kink te horen waren, zoals die van Lenny Kravitz en Live. Na een tijdje werd de geldkraan zo goed als dichtgedraaid waardoor de full-time werknemers op zoek moesten naar een andere baan. Voor mij was het een hobby omdat ik nog studeerde, dus ik wilde best onbetaald bij Kink werken. Arjen Grolleman deed hetzelfde omdat hij door Veronica werd betaald.”

1998-2002: Veronica FM / Yorin FM
Daarna kwam hij terecht bij Veronica FM, het station dat later veranderde in Yorin FM. Hij begon er als DJ maar kreeg even later ook een functie als muziekdirecteur. “Het was mijn eerste functie waarin ik met meer bezig was dan alleen maar mijn eigen programma. Als je je bezig mag houden met de muziek, ben je meer bezig met het hele station. Ik vond dat erg interessant. Het was ook erg leerzaam om muziek te programmeren voor een hitradiozender, want je gaat na een tijdje begrijpen waarom bepaalde keuzes worden gemaakt.”

2002-2004: Robert Jensen
Eind 2002 stapte Robert Jensen over van Yorin FM naar Noordzee FM en Robert Feller ging mee. De stap van Jensen werd destijds als zeer opmerkelijk ervaren. “Dat viel wel mee, anders was ik ook niet meegegaan. Op dat moment was de Nederlandse radiowereld aan het professionaliseren, want bedrijven staken opeens veel geld in hun station. Bij Noordzee FM gebeurde dat toen terwijl er bij RTL geen ruimte was om in Yorin FM te investeren.”

Er is veel gezegd en geschreven over de periode van Jensen bij Noordzee FM. “Ik heb het ervaren als een hele rustige periode, omdat ik toen weer alleen programmamaker was. Uiteindelijk is Noordzee FM mislukt en dat is jammer, want we hebben er alles aan gedaan om ervoor te zorgen dat de zender bij ons zou passen en andersom. Toen we merkten dat dat niet zou gebeuren, besloten we ermee te stoppen.” Eén van de geruchten was dat Jensen en Gordon meerdere malen flinke ruzie met elkaar zouden hebben gemaakt op de gang bij Noordzee FM. “Dat was niet waar, want we zagen Gordon vrijwel nooit. Als wij om een uurtje of elf ’s morgens binnenkwamen om de show voor te bereiden, waren er alleen nog maar wat van zijn redacteuren aanwezig. Zover ik weet is er dus niets gebeurd. In de media hebben ze elkaar wel aangevallen, maar achter de schermen niet.”

In juni 2004 begon Jensen weer op Yorin FM, maar zonder Robert Feller. Feller ging bij Yorin FM aan de slag als programmadirecteur en was op RTL FM te horen als DJ. “Ik koos voor de functie van programmadirecteur, omdat ik me op die manier weer bezig kon houden met het hele station. Uit economische redenen ben ik gevraagd om ook nog een programma te doen op RTL FM. Qua tijd redde ik het niet om ook nog in de middag bij Jensen erbij te zitten, hoe graag ik het ook wilde. Ik vond het namelijk erg leuk om te doen.”

2004-2005: Yorin FM
Yorin FM is uiteindelijk nooit van de grond gekomen. “Bij het starten van ‘het nieuwe Yorin FM’ was de gedachte dat je grote namen nodig had om goed te kunnen scoren. Er is veel werk van gemaakt om bekende DJ’s binnen te halen en dat lukte ook. Het probleem was dat er DJ’s waren die heel erg veel vrijheden kregen om hun programma te maken. Als je als station bijvoorbeeld zou besluiten om geen muziek van voor 1980 uit te zenden, draaide iemand met vrijheid vervolgens Al Green of Carole King. Door dat soort dingen is Yorin FM nooit een eenheid geweest.”

Doel je dan op Rob Stenders? “Ja. Ik ga ervan uit dat iedereen er met de juiste bedoelingen inging, maar er waren andere visies hoe Yorin FM succesvol zou worden. De overkoepelende visie kwam daardoor niet goed over.” Er zijn ook nog andere visies waarom het verkeerd is gegaan, bijvoorbeeld de vele formatswijzigingen en de regelmatige afwezigheid van Robert Jensen. “Ik ben eigenlijk ook wel klaar met die periode, want er zijn al zoveel krokodillentranen om gehuild. Ik kan niet zoveel met verhalen als ‘die heeft dat moedwillig fout gedaan’ en ‘die was zoveel afwezig’. Jensen was eigenlijk de eerste die inzag dat het op deze manier niet zou lukken en hij is zich vervolgens meer gaan focussen op zijn televisieprogramma. Voor sommige mensen was dat niet leuk, maar achteraf heeft hij gelijk gehad. Je kon eraan blijven trekken, maar het bleef een dood paard.”

2006: Caz!
Bij Caz! is Robert Feller wederom programmadirecteur. “Het maken van programma’s mis ik niet echt, omdat ik zo af en toe inval. Mijn functie is druk genoeg, zeker in de opbouwfase waar we nu inzitten.” Een gebrek aan werk heeft hij dus niet. “Ik luister veel terug, praat met DJ’s over hun programma, bekijk waar Caz! over een jaar moet staan en hoe we dat moeten bereiken. Ik ben bijvoorbeeld nu al bezig met de acties die we over drie maanden gaan doen. Aan de tafel ontstaat een idee, dat wordt uitgewerkt en vervolgens overleggen we met de DJ’s hoe we dat aan moeten pakken.”

Welke DJ’s zou Robert graag bij Caz! verwelkomen? “Op dit moment eigenlijk niemand, omdat ik het graag wil doen met de ploeg die we nu hebben. We hebben geen grote namen op het station, maar wel hele grote talenten die uit zouden kunnen groeien tot een bekende DJ. Ik vind het erg leuk om die ontwikkeling mee te maken. Caz! is in de basis vooral een muziekstation en dus zou het niet zo moeten zijn dat je naar ons luistert vanwege een grote naam.” Timur Perlin is één van de mensen die bekend zou kunnen worden. “Timur is echt een talent dat uit kan groeien tot een hele grote DJ. Hij is al heel goed, maar nog niet zo bekend als andere publiekstrekkers. Het grootste gedeelte van Nederland moet hem nog ontdekken, maar als ik naar hem luister, denk ik dat we één van de leukste of misschien wel dé leukste middagshow van Nederland hebben. Bij onze ochtendshow moet ook nog veel groeien, maar het is nu al een leuk alternatief voor wat er al is. De hele zender moet overigens nog groeien.”

De positionering van Caz!
Robert is het oneens met de stelling dat Caz! een station is dat zich wil profileren met maatschappelijke onderwerpen. “Dat verhaal is zijn eigen leven gaan lijden. Wat wij hebben gezegd is dat wij DJ’s willen die zich in meer interesseren dan alleen de vraag of Paris Hilton wel of niet een lekker wijf is. Onze DJ’s moeten weten wat er speelt in Nederland en de wereld, maar we hebben hier absoluut niet de gedachte dat we de wereld kunnen verbeteren. Wij houden ons vooral bezig met leuke dingen, wat bijvoorbeeld blijkt uit onze acties rond Justin Timberlake in New York en Madonna in Tokyo.”

Het Nederlandse radiolandschap is overvol, waardoor het moeilijk lijkt om succesvol te worden. “Ik denk dat er nog wel ruimte is voor een hitradiostation. Er zijn heel veel overeenkomsten in de muziek die je hoort op Caz!, Radio 538 en Q-music, maar er zijn ook verschillen. Je kunt zeker 10 platen noemen die op alledrie de zenders te horen zijn, maar het gaat om de platen die er omheen worden gedraaid. Wij zenden bijvoorbeeld geen muziek uit van voor 1990. Bij ons ligt het accent op de ritmische muziek, waardoor wij relatief meer Black Eyed Peas en Justin Timberlake draaien.”

Waar moet Caz! in de luistercijfers terecht gaan komen? “We hebben in ieder geval niet de illusie dat we volgend jaar marktleider zullen zijn. We zijn nu bezig om ons in de markt te vechten en dat duurt even. We moeten consistent zijn zodat we over een jaar of twee op 3,5 � 4 procent uit kunnen komen.” Yorin FM eindigde net onder de 3 procent. “Het ligt eraan waar je vindt dat Yorin FM stopte. We zijn namelijk onder de naam Yorin FM nog een paar weken non-stop doorgegaan waardoor we uiteindelijk begonnen rond de 2 procent. Vervolgens raakten we een deel van de luisteraars kwijt vanwege de nieuwe koers. 1,6 procent is het dieptepunt en nu zitten we weer op 2. In de huidige markt moet je een lange adem hebben, dus ons nu al afrekenen kan niet.”

Iedereen voorspelt dat het radiolandschap er over een aantal jaar anders uitziet. “Ik denk dat de verschillen tussen de stations in marktaandeel kleiner zullen worden, wat overigens zeer gezond zou zijn. Het zou beter als de nummer 1 zo’n 8 tot 9 procent scoort en de nummer twee 7 procent. Op dit moment zijn er maar een paar commerciële partijen die winst maken, de rest draait verlies. Het zou gezonder voor de markt zijn als meer radiostations winst gaan maken.”