De aanvraag voor lokale commerciële FM-frequenties start op dinsdag 4 januari 2022. Maar tegen afspraken in, worden deze frequenties niet gereserveerd voor lokale commerciële partijen, maar mogen ook grotere regionale spelers gaan bieden op deze frequenties.
Hiermee wordt de motie uitgevoerd die in 2018 werd aangenomen door de Tweede Kamer.
16 Frequenties geveild, maar niet uitsluitend voor lokale partijen
In totaal gaan er 16 lokale frequenties, verdeeld over het land, uitgegeven worden. Mochten zich meer dan één partij per frequentie melden, dan wordt er geveild. Het startbedrag bedraagt 0 euro, zo blijkt uit publicatie van “Regeling veiling niet-landelijke FM-vergunningen met en lokaal bereik” in de Staatscourant.
Maar tijdens de consultatie vorig jaar bleek dat EZK andere plannen heeft met deze frequenties. Tegen de afspraken in worden deze niet primair toegewezen aan nieuwe kleine partijen, maar mogen alle “niet-landelijke commerciële” partijen meedoen.
Keijzer en EZK spreken elkaar tegen
De consultatie leverde flinke kritiek op uit de lokale commerciële sector. En ondanks dat Staatssecretaris Keijzer eerder deze maand in een brief aan de Tweede Kamer nog sprak over het “verdelen van een aantal kleine analoge FM-frequenties aan kleinere commerciële partijen die nog niet beschikken over een FM-vergunning”, houdt haar ministerie opmerkelijk genoeg vast aan een veiling van de frequenties waaraan dus alle niet-landelijke commerciële partijen mogen meedoen.
Als argument hiervoor voert EZK aan dat “de Mediawet 2008 en de Telecommunicatiewet geen aparte categorie kennen voor commerciële lokale FM-frequenties.” Oplossingen, zoals een clausule opnemen dat de frequenties alleen aan partijen uitgegeven gaan worden die nog geen FM-frequentie hebben, zijn van tafel geveegd.
Omstreden advies commissie Don gevolgd
Elders in de publicatie in de Staatscourant komt echter de aap uit de mouw: EZK volgt het advies dat de commissie Don vorig jaar gaf over de toekomst van commerciële radio. Het advies is nogal omstreden, omdat deze adviseert om alle frequenties te gaan veilen.
Uit het advies blijkt dat de commissie “geen zinvolle invulling ziet voor een extra domein in het niet-landelijke FM-spectrum voor lokale commerciële radio.” Als argument wordt gegeven dat het gros van de regionale FM-kavels (b-kavels) met een klein bereik, geëxploiteerd worden middels productie- of distributieovereenkomst met een grote partij als RADIONL.
Uitwijken naar DAB+
Lokale partijen die toch willen uitzenden verwijst EZK in de veilingregeling bizar genoeg naar de lokale DAB+-netwerken. Want eerder werd bekend dat de definitieve verdeling van lokale DAB+-capaciteit is uitgesteld tot 2024, omdat de internationale coördinatie minder snel verloopt dan gehoopt. Hierdoor is in het grootste deel van Nederland dus helemaal geen mogelijkheid om lokaal op DAB+ uit te zenden.
Verbondenheid en bereik
Voorwaarde voor het verwerven van een lokale commerciële FM-frequentie is dat de betreffende vergunninghouder en daaraan verbonden vergunninghouders met hun kavels niet boven de 30% demografisch bereik komen. Dat is overigens een wassenneus, want volgens AT en de rechter is er nooit spraken van verbondenheid als de vergunninghouder ‘theoretisch’ invloed kan uitoefenen op wat er op zijn kavel wordt uitgezonden. Hiervan zijn voorbeelden genoeg op de bestaande regionale commerciële FM-frequenties.
Beperking
Om de lokale commerciële sector tegemoet te komen “wordt er in de vergunning een beperking opgenomen met als strekking dat de nieuw uit te geven FM-vergunningen niet mogen worden gebruikt om een bestaand programmakanaal uit te zenden dat reeds via een vergunningen voor niet-landelijke commerciële beluisteren valt.”
Maar dat voorkomt niet dat deze frequenties alsnog in handen van grotere niet-landelijke commerciële partijen kunnen komen, die ook nieuwe programma’s veel goedkoper kunnen exploiteren dan de lokale partijen. Niets belemmerd bijvoorbeeld Radio Continu om op deze frequenties Radio Continu Non-stop uit te zenden, dat al via internet te beluisteren is. RADIONL zou zonder probleem bijvoorbeeld Magic FM, dat al landelijk op DAB+ te ontvangen is, zo van beperkte FM-dekking kunnen voorzien. Voor de nieuwe frequenties geldt immers een regiogerichtheidspercentage van 10%.
Tot 2024?
De loopduur van de vergunningen van de lokale commerciële FM-frequenties wordt gelijkgetrokken met de loopduur van de lokale DAB+-vergunningen. Dat is, zoals het er nu naar uitziet, tot eind augustus 2024.
Aanvragen van een frequentie kan vanaf dinsdag 4 januari 2022. De reden dat dit pas over bijna een half jaar is, is dat EZK eerst de noodverlenging van de bestaande FM-vergunningen wil regelen. [Radiowereld.NL]
Foto’s Pixabay