Headlines uit de krant: dinsdag 3 juli

Laurens Borst (1954) is benoemd tot zendermanager Radio 1. Hij is de opvolger van Jan Westerhof, die eerder dit jaar is benoemd tot directeur radioprogrammering bij de Nederlandse Publieke Omroep (NPO). Borst werkt momenteel bij het Algemeen Dagblad, als editiechef van de Haagsche Courant.

Eerder was hij hoofdredacteur van Radio Rijnmond. Ook werkte hij als eindredacteur voor het NOS Journaal en RTL Nieuws. Borst start zijn werkzaamheden op 1 september, meldde een NPO-woordvoerder maandag. Lees verder

PCM
De voorgenomen fusie tussen uitgevers PCM en NDC-VBK gaat niet door. Dat meldde maandag de Leeuwarder Courant, een product van NDC-VBK. Directeur Jan de Roos van NDC-VBK wil nog niets zeggen over het afblazen van de fusie, maar geeft net als PCM maandagmiddag commentaar. Lees verder

Diana
De rechtstreekse televisieuitzending van het zes uur durende verjaardagsconcert voor prinses Diana is zondagmiddag- en avond gevolgd door 810.000 mensen. Dat bleek maandag uit cijfers van stichting KijkOnderzoek. Op het concert in het gerenoveerde Wembley-stadion op de dag dat Diana 46 jaar zou zijn geworden, kwamen 63 duizend mensen af. De bijeenkomst, georganiseerd door zonen William en Harry, werd in meer dan 140 landen live uitgezonden. Artiesten als Elton John, Supertramp, Take That, Duran Duran, Kayne West en Joss Stone traden op. Lees verder

Donald
Om kinderen te stimuleren vleegerechten te maken, stuurt het Vleesinformatiepunt van de Productschappen Vee, Vlees en Eieren (PVE) een mini-kookspecial mee met de Donald Duck. PINK, de jongerenorganisatie van de Partij voor de Dieren, vindt echter dat oom Donald en zijn neefjes Kwik, Kwek en Kwak, niet mogen worden ingezet om kinderen over te halen meer vlees te eten. Lees verder

LiveShop
LiveShop, dat thuiswinkelprogramma’s op de buis brengt, wil niet meer verder met Martijn van den Bergh. De presentator raakte onlangs in opspraak toen hij door Rob de Nijs gemaakte foto’s van het vervuilde huis van Belinda Meuldijk had doorgespeeld aan weekblad Privé. Lees verder

iTunes
Net als vorig jaar is er een strijd ontbrand tussen Apple en de muziekindustrie. Universal, de grootste van de vier grote labels, wil zijn contract voor Apples iTunes-winkel niet verlengen.  Vorig jaar toonden de muziekmaatschappijen zich ontevreden met de vaste iTunes-prijsstelling van 99 dollarcent per nummer: de labels zagen meer brood in een prijsmodel waarbij er voor bepaalde artiesten of albums meer kan worden gevraagd. De enorme populariteit van Apples muziekshop deed de platenbonzen evenwel toch inbinden. Dat gebeurde echter niet voordat Warner, ook een van de grote jongens, met opstappen had gedreigd. De labels weten immers ook dat toegang tot alle populaire songs van groot belang is voor de iPod-verkoop. Lees verder

Arrow
Files bij Arrow Rock zaterdag. Het festival dat voorheen plaatsvond in Lichtenvoorde werd voor het eerst gehouden op het festivalterrein in Biddinghuizen, omdat dat centraler ligt. Komt de Lowlandsbezoeker met de trein, de oudere bezoeker van Arrow kiest voor de auto. Gevolg: files. Die waren zo lang dat veel filerijders uren later dan gepland op het terrein belandden en een deel van de bands moesten missen. Mojo Concerts heeft op het moment van schrijven vijftig officiële klachten binnen; verder zijn er veel negatieve reacties te lezen op arrowrock.web-log.nl. Mojo onderzoekt de oorzaken, maar organisator Rob Trommelen heeft al wel ideeën: “We hebben te maken met een publiek waarvan bijna iedereen met de auto komt. Ook was er nog een ander festival in Flevoland. Daardoor was er dus een extra verkeersstroom.” Het heffen van parkeergeld droeg ook nog eens bij aan lange rijen voor de ingang van het festivalterrein, zeggen veel klagers. Trommelen beaamt dat: “Toen we dat in de gaten kregen zijn we daar ook mee gestopt.” Hij zegt verder er doodziek van te zijn. “Mijn taak is om die mensen zo snel mogelijk op het festivalterrein te krijgen. Nu zijn er mensen omgekeerd.” Lees verder

Amigo
De Rotterdamse luisteraars van Radio Amigo moeten het sinds gisteren zonder hun zender doen, of ze moeten via internet luisteren. Het bestuur van de zender is somber over een vlotte terugkeer op de kabel. „Onze inkomsten zijn nu nul,’’ zegt bestuurder Jay Pahladsingh. Kabelbedrijf UPC stopte maandagochtend om 2.00 uur met de doorgifte van het signaal. In plaatsen waar een ander kabelbedrijf actief is, zoals Capelle en Schiedam, is Amigo nog wel gewoon te beluisteren. „Maar negentig procent van onze luisteraars zit in Rotterdam,’’ zegt Pahladsingh. „En zonder deze Rotterdamse luisteraars haken de adverteerders af,’’ volgens de bestuurder. Lees verder

Kooi
Vlak voor het begin van De Gouden Kooi sprak bedenker John de Mol sussend: ,,Net als fysiek geweld is ook geestelijk geweld absoluut verboden. Wie zich er herhaaldelijk aan schuldig maakt, wordt eruit gezet. Ik durf te zeggen dat De Gouden Kooi kinderen beter zal laten zien hoe mensen met elkaar moeten omgaan dan al die Postbus-51-spotjes.’’ De praktijk van de laatste week: deelnemer Natasia wordt zo gek van ‘de terroracties’ van de 175 kilo wegende Jaap, dat ze hem finaal in zijn kruis trapt. Huub gooit een appel naar het hoofd van de nieuwe miljonair Dennis en bespuugt hem nadat deze zijn vriendinnetje Lieke voor ‘Alphense kuthoer’ uitmaakt. Een week eerder treiteren de bewoners met zijn allen Eric weg. Ze spreken af hem valselijk te beschuldigen van diefstal. Ze maken hem wakker en schelden hem onophoudelijk uit. Trekken de dekens van hem af. Krijsen in zijn oor: ‘Lelijke stinkhomo!’, waarop Jaap paardenmest in zijn bed gooit. Lees verder