SBS 6 keert terug tot de basisformule: meer reality-tv, blauwe zwaailichten en nieuws dat dicht bij de mensen staat. Het station staakt zijn vorig jaar begonnen zoektocht naar een breder publiek, want die ging ten koste van het eigen gezicht. Zusterzender Net 5 vermindert komend seizoen de dosis Brits kostuumdrama vanwege de tegenvallende belangstelling.
De tv-zenders Net 5 en SBS 6 presenteerden maandag als eerste hun programma’s voor het nieuwe seizoen. Hun moederbedrijf, SBS Nederland, gaat vanaf september meer geld uitgeven aan Nederlandstalig amusement en aan nieuws, om het gezamenlijk marktaandeel van SBS 6 en Net 5 op te krikken van gemiddeld 13,5 procent naar 20 procent eind dit jaar. Ter vergelijking: RTL 4, 5 en Veronica, de zenders van de Holland Media Groep (HMG), hebben samen een aandeel van 31,1 procent. ‘We waren een beetje te ver van onze roots afgeraakt’, licht de programmadirecteur voor beide zenders, B. in ’t Hout, zijn strategie voor komend jaar toe. Vooral het dagelijkse nieuwsmagazine Goedenavond Nederland was volgens hem een mislukte poging publiek bij RTL 4 weg te trekken.
Komend seizoen begint een avondje SBS 6 weer met talkshow-host Jerry Springer, voortaan gevolgd door de reportageserie Door het Lint met ‘feestvierende medelanders op Ibiza en in Lloret de Mar’, en daarna door Het Nieuws. Die opvolger van het SBS Nieuws zal te zien zijn op Net 5 en SBS 6.
Bij SBS 6 zal het bulletin wat anders zijn, omdat er meer aandacht wordt besteed aan sensationele verhalen. Het oude SBS Nieuws deed daar onvoldoende aan, meent In ’t Hout: ‘De onderwerpkeuze was niet interessant voor de gewone man. Er komen weer zwaailichten in, en daar schamen we ons niet voor.’
Net 5, de kleinere zender die bedoeld is voor een hoger opgeleid publiek, legt het komende seizoen minder de nadruk op Brits kostuumdrama. ‘Dat trekt minder kijkers dan gewenst’, meent In ’t Hout. Net 5 moet leuker en ‘spraakmakender’ worden. Het marktaandeel van 3 procent moet verdubbelen, waarbij de kijkers voornamelijk van de publieke omroep moeten komen.