De BBC besteedt elk jaar meer geld aan haar radioactiviteiten. Dit ondanks dat de omroep moet bezuinigen en van plan is om honderden banen te schrappen. In 2006 bedroeg het budget dat de BBC besteedde aan radio maarliefst £637 miljoen (ruim 938 miljoen euro), zo blijkt uit rapport van mediaregulator Ofcom. En dat £11 miljoen meer dan het jaar daarvoor en het hoogste budget dat de Beeb besteedde aan radio sinds 2002.
Dat de BBC zeer dominant is op het gebied van landelijke radio, bleek onlangs opnieuw uit de luistercijfers. Van de vijf best beluisterde landelijke radiostations, waren er vier van de BBC. Het totale marktaandeel van de BBC (landelijke en lokale stations samen) bedroeg dan ook 54,3%, tegenover 43,5% voor de commerciële radiostations.
Om de dominantie te behouden besteed de BBC dan ook veel geld aan radio. Niet alleen om programma’s te maken, maar ook om grote namen aan zich te binden. Vorig jaar werd de BBC nog in ernstige verlegenheid gebracht, doordat de salarissen van enkele topdeejays uitlekten. Zo verdiende Terry Wogan, ochtenddeejay van Radio 2 in 2006 £800.000 (bijna 1,2 miljoen euro), terwijl Chris Evans goed was voor £540.000. Chris Moyles, ochtenddeejay van Radio 1, kreeg vorig jaar niet alleen een salaris van £630.000, maar verdiende ook nog eens lekker bij door het draaien van zijn eigen jingles.
In totaal besteedde de BBC vorig jaar £637 miljoen aan radio, £11 miljoen meer dan het jaar daarvoor en £63 miljoen meer ten opzichte van 2002.
En terwijl de BBC steeds meer te besteden heeft aan radio, zien de commerciële stations hun omzet de laatste jaren steeds dalen. Vorig jaar bedroeg de omzet in totaal £512mijoen, een daling van bijna £40 miljoen ten opzichte van 2004. Desondanks lijkt het tij weer langzaam te keren, want een aantal commerciële radiogroepen melden inmiddels dat hun omzet weer licht aan het stijgen is. [RS/Radio.NL]