Actualiteitenrubriek Nova heeft onjuist en tendentieus bericht over de Nederlandse Moslim Omroep (NMO). Dat heeft de Raad voor de Journalistiek vrijdag bepaald. Nova had in een uitzending geconcludeerd dat de Nederlandse Moslim Omroep is geradicaliseerd en dat in de programmering geen ruimte meer is voor ‘liberale’ programma’s.
In twee uitzendingen werden volgens de raad alleen mensen aan het woord gelaten die een conflict hebben met de NMO. Dat werd de kijker niet altijd duidelijk gemaakt. Hierdoor ontstond volgens de raad in een aantal gevallen ten onrechte de indruk dat het om objectieve bronnen ging. Een van de makers van de Nova-reportage was voorheen werkzaam bij de NMO en daarom had Nova volgens de raad extra zorgvuldig moeten zijn.
Nova heeft echter wel gelegenheid tot wederhoor geboden, oordeelde de raad, in tegenstelling tot wat de NMO had betoogd. Dat Nova erop wees dat conservatieve moslims de macht bij de NMO hebben overgenomen, is volgens de raad wat kort door de bocht, maar niet onaannemelijk. Op dit punt heeft de NMO dus ook geen gelijk gekregen, hoewel Nova wel wat genuanceerder had kunnen zijn.
De NMO staat volgens de raad in een ingewikkelde verhouding tot de Nederlandse Moslim Raad (NMR) en de Stichting Verzorging Islamitische Zendtijd (SVIZ). Dat had Nova bij de eerste reportage duidelijk moeten maken, zodat voor de kijker duidelijk was geweest dat de kritiek vooral was bedoeld voor de SVIZ. De raad wijst erop dat in de SVIZ geen liberale moslims zitten. Hetzelfde geldt sinds kort voor de NMR. De NMO heeft alleen duidelijk gemaakt dat een aantal programma’s om financiële redenen is stopgezet.
Hoofdredacteur van Nova Carel Kuyl laat in een reactie weten op twee van de drie punten in het gelijk te zijn gesteld. Hij vindt het ‘bizarre’ van de uitspraak dat de raad aan de ene kant oordeelt dat op juiste wijze gelegenheid tot hoor en wederhoor is geboden, maar ook stelt dat sommige geïnterviewden ten onrechte als objectieve bronnen zijn gepresenteerd. “Dat lijkt me tegenstrijdig”, zegt Kuyl.
De bodemprocedure die de NMO heeft aangespannen moet nog voor de rechter komen. [Novum/Radio.NL]