Vloekmonitor: weer meer ruwere taal op televisie

Het taalgebruik op de Nederlandse televisie wordt elk jaar ruwer. Vorig jaar werden ongeveer 112 duizend vloeken, scheldwoorden en verwensingen geteld op de Nederlandse tv, een toename van zo’n dertien procent ten opzichte van een jaar eerder. Dat meldt de Bond tegen het vloeken maandag op grond van de Vloekmonitor die TNS Nipo voor de bond opstelde.

Op vrijwel alle commerciële zenders waren vorig jaar meer ‘grove’ woorden te horen ten opzichte van 2005. Daardoor scoren de commerciëlen gemiddeld weer hoger dan de publieke omroepen.

Toch zijn de eerste drie omroepen op de lijst niet commercieel. BNN is de omroep met gemiddeld veruit de meeste grove taaluitingen: vorig jaar 6,7 per uur. De Vara neemt de tweede plaats in met 4,3 grove opmerkingen per uur. De VPRO zakt naar de derde plaats (3,3).

Veronica (3,5) voert opnieuw de lijst van de commerciëlen aan, gevolgd door MTV, die de score met 2,4 verdubbelde ten opzichte van 2005. Programma’s van de NCRV, de NOS, Teleac/NOT en de EO tellen gemiddeld minder dan 0,7 grove taaluitingen per uur.

Wanneer wordt gekeken naar het gemiddeld aantal vloeken per uur, valt volgens de bond op dat op de zender Tien ongeveer vier keer minder wordt gevloekt dan vorig jaar (van 2,3 naar 0,6). Ook RTL 7 scoort lager dan vorig jaar (van 1,1 naar 0,2). Het RTL-programma Jensen staat met ruime voorsprong op de eerste plaats als het gaat om vloeken. Daarna komen ‘Wakker worden met Valerio’ (TMF), Lotte (Tien), Wildboyz (MTV) en Gamekings (TMF). Op zowel de publieke als de commerciële zenders wordt gemiddeld 0,3 keer per uur gevloekt, blijkt uit het onderzoek.

De bond roept omroepen op zich in te zetten voor respectvolle taal op de buis. De Vloekmonitor ging van start in 2003. Sindsdien is het gemiddelde aantal ‘grove’ taaluitingen op Nederlandse tv-zenders toegenomen van 1617 naar 2148 woorden per week. Ongeveer twee derde van de grove taal bestaat uit schutting- of scheldwoorden en ongeveer een vijfde uit vloeken, waarbij de naam van God of Jezus wordt gebruikt. [Novum/Radio.NL]