Twee weken terug, op maandag 11 april, gooide muziekzender The Box het roer om. De gespecialiseerde programma’s zoals ‘On The Roxx’ verdwenen. Daarvoor in de plaats kwam het blok ‘Alex on the Box’ dat elke werkdag te zien is. In dat blok zijn verschillende programma’s te zien, maar het accent wat betreft de muziek ligt bij Alex op urban. De rest van de dag voert urban ook de boventoon op The Box, maar een rock of danceplaat zal ook te horen blijven.
De herprofilering van The Box is een gevolg van de overname door MTV. Door die overname vorig jaar is The Box de vierde zender van MTV in Nederland geworden. Eerder werden namelijk ook al TMF en kinderzender Nickelodeon overgenomen. MTV heeft dus drie muziekzenders. Volgens Dorine Baas, de directrice van The Box, is MTV een zender waarop het leven van de ster te zien is. Dat leven zal bijna niemand bereiken. Op TMF is de mening van jongeren erg belangrijk. The Box is er echt voor jongeren, want The Box laat dingen uit het leven van jongeren zien.
Het programma waar The Box op dit moment haar geld op inzet, is Alex FM. En dat is ook heel letterlijk, want op stations als Yorin FM en Radio 538 is het spotje voor Alex FM in bijna elk reclameblok wel te horen. Ook de bushokjes en reclameborden op de stations hangen vol met reclame voor Alex FM.
Alex FM is een programma dat draait om een fictief radiostation met de naam Alex FM. Het gaat met name om drie vrouwelijke dj’s (Lin, Gina en Nissrin). Alledrie hebben ze een eigen programma. Lin presenteert het ochtendprogramma met twee sidekicks (Sunny en Sandra). Ze is heel erg open, direct en nieuwsgierig. Maar ze heeft ook een andere kant, want ze wil echt niet een keer hevig verliefd worden. Haar droom is om internationaal door te breken als radiopresentatrice. Gina is impulsief en geeft mensen het gevoel dat ze bijzonder zijn, al is ze zelf altijd bezig met de vraag of ze wel serieus wordt genomen. Lin en Gina zijn elkaars beste vrienden. Nissrin, een Nederlandse vrouw met Marokkaanse afkomst, is net nieuw. Degenen die al bij het station zitten (Lin en Gina), kijken een beetje op haar neer. Haar programma ‘Culture Club’ wil nog niet erg van de grond komen, want haar presentatiestijl is een beetje hakkelig. Ook zit Nissrin met een familieprobleem. Haar moeder vindt het prachtig dat haar dochter op Alex FM presenteert, maar haar vader vindt het wat minder. Hij heeft wel zijn toestemming gegeven, maar onder de voorwaarde dat zijn dochter wel goede cijfers op school blijft halen. Dat blijkt voor Nissrin nog het probleem. Een ander hoofdpersonage is Karin. Haar vader heeft ervoor gezorgd dat ze Alex FM mag leiden. Ze ziet Alex FM als een grote familie, maar als je een fout maakt, lig je er ook meteen uit. Zelf is ze slordig, maar erg gedreven. Ook wil ze heel erg bij de groep horen. Ze zoekt aansluiting, mede omdat ze geen relatie heeft.
Een televisiesoap op een jongerenstation dat draait om een radiostation, lijkt op zich niet echt een programma om warm van te worden. Toch heeft Alex veel meer inhoud dan een soap als ‘Goede Tijden, Slechte Tijden’, en dat nog wel op een jongerenstation. De karakters zijn goed uitgewerkt. Ieder personage heeft een eigen probleem of aparte eigenschap. Alles wordt krachtig en realistisch neergezet. Het programma lijkt op het eerste gezicht alleen geschikt voor de echte radioliefhebbers, maar ook mensen zonder bovengemiddelde interesse voor radio kunnen het programma prima consumeren. Natuurlijk is er wel aandacht voor het reilen en zeilen van Alex FM, maar ook het privéleven van de personages speelt een grote rol. Zoals gezegd heeft ieder personage een probleem of aparte eigenschap. Het is leuk om te zien hoe dat vorm krijgt. Zo ook bij de eigenlijk iets te dikke Sandra. Ze is sidekick van Lin, maar wordt door sommigen erg in de maling genomen. Zo ook als er een feest voor Alex FM-medewerkers wordt gehouden. Sunny vertelt tegen Sandra dat er een dresscode is. Iedereen zou verkleed moeten komen. Sandra komt aanzetten in een Bassie-pak, uiteraard compleet geschminkt en met rode neus. Op de feest wordt ze natuurlijk door iedereen uitgelachen. Vervolgens gaat ze zo aan de drank, dat ze politie haar aanhoudt. Als ze de boete niet kan betalen, moet ze anderen om hulp vragen, al is dat tevergeefs.
Het is aan de serie te zien dat de hoofdrolspelers al ervaring hebben op het gebied van acteren. Zo is de vrouw die Lin speelt, Loes Haverkort, bekend van de theatergroep ZT Hollandia. Gina (Karien Noordhoff) is bekend van toneelgroep De Appel en Nissrin (Dunya Khayame) speelde in de BNN-serie Finals I & II. Maar ook de andere personages hebben geen last van een gesprek aan ervaring. Miryanna van Reeden (Karin) speelde in de film Liever Verliefd en de tv-series Westenwind en Het Glazen Huis, Horace Cohen in Live Opgenomen, Edwin Jonker in Lion King en Costa en Oren Schrijver (Sunny) in Mamma Mia.
Al met al luidt de conclusie dat Alex FM zeker de moeite waard is om eens te kijken. Natuurlijk zal niet iedereen ervan gecharmeerd zijn, maar dat geeft ook niet, als de doelgroep er maar naar kijkt. De muziek wordt in het programma op een mooie manier gebruikt en ook de mensen die niet van urban houden, hoeven voor dit programma niet hun televisie uit te zetten. Alex FM is een welkome aanvulling op het huidige soapaanbod, zeker nu dat aanbod wat vermindert door het verdwijnen van ONM. [J.S./Radio.NL]