Zoek
Sluit dit zoekvak.

Kosten zendvergunning Radio Veronica te hoog

Radio Veronica betaalt te veel voor haar uitzendvergunning. Dit oordeelde het College van Beroep voor het bedrijfsleven (CBb) donderdag. Het radiostation moet ruim 20 miljoen euro voor FM-kavel A2 betalen, maar volgens het CBb is deze waarde onvoldoende bewezen.

In 2003 zijn de radiofrequenties voor de commerciële radio geveild. De verschillende genres werden onderverdeeld in kavels, zoals nieuws, popmuziek en klassieke muziek. De Sky Radio Group bemachtigde de zendvergunning voor kavel A2. Hierop is Radio Veronica te horen .Kavel A2 is een geclausuleerde kavel, dat wil zeggen dat de kavel programmatische beperkingen kent. Kort gezegd moet op kavel A2 op bepaalde tijden ‘gouwe ouwe’ popmuziek worden uitgezonden.

Op 21 april 2011 verlengde de minister van Economische Zaken de FM-vergunning van Radio Veronica tot 1 september 2017 onder oplegging van een eenmalige bijdrage van 20.385.000 euro. De hoogte van die bijdrage is vastgelegd in een algemeen verbindend voorschrift (de Regeling eenmalig bedrag) en is gebaseerd op een waardebepaling door SEO Economisch onderzoek, het Instituut voor Informatierecht (IViR) en TNO Informatie- en Communicatietechnologie.

Maar volgens het CBb klopt het onderzoek naar de waarde van kavel A2 niet. Er is geen rekening gehouden met de clausulering die geldt voor kavel A2 en die een waarde drukkend effect kan hebben. Het CBb vernietigt de vergunning voor kavel A2 voor zover het gaat om de opgelegde eigen bijdrage.

Sky Radio, Q-music en Radio 538
De aanvraag om een vergunning voor kavel A7, waarop nu Radio 10 uitzendt, is in 2011 buiten behandeling gesteld. De hoger beroepen die hierover gaan tasten dit besluit niet aan.

In 2013 is alsnog vergunning verleend voor kavel A7. Hierover heeft de rechtbank Rotterdam op 20 november 2014 uitspraak gedaan. Tegen deze uitspraak zijn inmiddels hoger beroepen ingesteld. Vanwege de samenhang met de hoger beroepen over de kavels A1 (Sky Radio), A3 (Q-music) en A6 (Radio 538) heropent het CBb het onderzoek in deze zaken. [Radiowereld.NL]

Gerelateerde berichten