Kamervragen over slechte radio-ontvangst

Kamerlid Martijn van Dam (PvdA) heeft de slechte ontvangst van sommige radiostations in de ether onder de aandacht gebracht van minister Brinkhorst (Economische Zaken). Het Kamerlid verwijst in zijn vragen naar de slechte ontvangst van Radio 1 in West-Friesland.

,,Wat gaat u doen om dit nu eindelijk eens op te lossen”, is letterlijk de vraag van Van Dam aan Brinkhorst. Van Dam verwijst naar uitspraken van Brinkhorst in januari 2004. Toen heeft de minister gezegd dat het probleem van de slechte etherontvangst zijn aandacht heeft en dat hij met een oplossing bezig was. Het Kamerlid wil ook weten of bekend is hoeveel mensen in Nederland last hebben van slechte ontvangst.

De vragen van Van Dam vloeien voort uit een actie van het Hoornse PvdA-raadslid Ed Wagemaker. In een oproep in de Enkhuizer Courant en het Dagblad voor West-Friesland vroeg Wagemaker of inwoners van West-Friesland klachten hadden over de radio-ontvangst. ,,Ik had zelf geen klachten, want ik heb niet eens een transistor. Maar ik hoorde van mensen dat het slecht was”, zegt Wagemaker.

De oproep leverde hem (en de redactie van de krant) een grote stroom aan reacties op. De klachten hadden vooral betrekking op slechte ontvangst van Radio 1. Het probleem speelt volgens Wagemaker niet alleen in West-Friesland. ,,Ik heb ook klachten ontvangen uit Texel en Den Helder.”

Calamiteiten
Wagemaker heeft verschillende pijlen op zijn boog. Behalve de actie van zijn partijgenoot in Den Haag, heeft hij het probleem onder de aandacht gebracht van politici in Haarlem. Ook heeft hij een motie geschreven voor de gemeenteraad van Hoorn, waarin de raad aandringt om het probleem onder de aandacht te brengen van de minister.

In de motie wijst Wagemaker er op dat bij calamiteiten de radio-ontvangst in de ether optimaal moet zijn, zodat de overheid via de radio de bevolking kan informeren. Ook wijst hij op het belang van de inwoners in onbekabelde gebieden.

De ontvangst van publieke radiostations is verslechterd na de nieuwe zenderindeling die in 2003 is ingegaan. Commerciële stations als Arrow, Business News Radio en ID&T hebben toen meer ruimte gekregen op de FM band. Dat is ten koste gegaan van de publieke stations. Mensen die hun vertrouwde station niet meer goed konden ontvangen zijn volgens Wagemaker onnodig op kosten gejaagd omdat ze andere radio’s hebben gekocht.

Het probleem werd daarmee niet opgelost. Het raadslid weet de oplossing wel: ,,Er moeten sterkere zenders komen op de mast in de Wieringermeer. Nu komt het sterkste signaal voor Radio 1 in West-Friesland uit Lopik, maar ook die ontvangst is niet goed.” [Noord Hollands Dagblad/Radio.NL]