
Geen verlengingsprijs
Inmiddels hebben ook de bezitters van niet-landelijke FM-kavels (B-kavels) uitsluitsel gekregen of zij voor de noodverlenging moeten betalen. Zoals al in de lijn der verwachting lag hoeven zij dit, net als nu, niet.
Voor het bepalen van de verlengingsprijs wordt gekeken naar wat een “gemiddelde efficiënte nieuwkomer” zou betalen voor het FM-kavel. Bij de vorige verlenging in 2017 werd de waarde van de meeste kavels al nihil geschat, waardoor het aannemelijk is dat dit voor de meeste niet-landelijke FM-kavels nog steeds geldt.
Maar opmerkelijk genoeg rekent EZK ook voor de vier FM-kavels die vorig jaar februari geveild werden geen verlengingsprijs. Ondanks dat op elk FM-kavels vorig jaar door meerdere partijen werd geboden. Ook zij krijgen dus een gratis noodverlenging en worden daardoor dus eigenlijk beloond voor het hoge (in enkele gevallen veel te hoog) bedrag dat ze geboden hebben voor deze kavels.
Als argument om alle niet-landelijke FM-kavels op 0 euro te zetten voert EZK op dat “de methodiek die tweemaal is gebruikt om de waarde van de vergunningen bij verlenging van de commerciële radiovergunningen te bepalen minder geschikt is voor de niet-landelijke markt.”
Daarnaast stelt EZK dat het “niet opportuun geacht wordt om een verlengingsprijs op te leggen op basis van een nog een nieuw te ontwikkelen methodiek”, omdat de niet-landelijke FM-kavels voorwaardelijk geveild gaan worden. Wanneer deze veiling precies gaat plaatsvinden is overigens nog niet bekend. Sinds er veel bezwaar gemaakt werd tijdens de consultatie is het stil geworden.
Maar de kavels die voorwaardelijk geveild gaan worden zijn de kavels meer dan 10% regiogerichtheid in de vergunning hebben staan. De vier FM-kavels die vorig jaar geveild werden hebben allen 10% regiogerichtheid in de vergunning staan en worden dus helemaal niet voorwaardelijk geveild.
Twee maten?
Met dit besluit lijkt EZK met twee maten te meten. Want waar het ministerie verzuimt om met een nieuwe methodiek te komen voor verlengingsprijzen van regionale FM-vergunningen, heeft het de methodiek van de landelijke commerciële FM-vergunningen wel zodanig laten aanpassen, dat een gemiddelde efficiënte nieuwkomer voor de vier ongeclausuleerde stations (nu in handen van Radio 538, Qmusic, Sky Radio en Radio 10) zeven tot 13 keer zoveel zou willen betalen dan dat de stations nu betalen.
Saillant detail is dat SEO Economisch Onderzoek, dat ook dit keer de prijzen bepaald heeft, vijf jaar geleden nog concludeerde dat de prijzen met een factor 10 omlaag moesten.
Vorige week sprak Paul Römer, voorzitter van de VCR dat de landelijke commerciële stations op FM vertegenwoordigd dan ook al van een ‘doodverlenging’ in plaats van een noodverlenging. [RadioWereld.NL]
Foto’s: Pixabay en RadioWereld.NL