Britse tv-zender zet erotische webpagina’s online

De Britse televisie-zender Channel 5 heeft sinds kort erotische webpagina’s op haar site die alleen na kinderbedtijd te bezoeken zijn. Zo tracht de zender de kinderziel te ontzien. Het Nederlandse internetportaal www.sbsnet.nl, van Endemol en SBS 6, overweegt hetzelfde te doen.

Wie op de site van Channel 5 de adultpagina’s bezoekt, krijgt overdag de melding dat dat gedeelte van de site is geopend tussen 21.00 en 05.00 uur. De pagina’s hebben ‘het erotische karakter van bepaalde Channel 5-programma’s’. De zender houdt voor softporno op internet dezelfde regels aan als voor haar televisie-uitzendingen. De programma’s waar de sites bij horen zijn ook pas na 21.00 uur te zien.

Dat kinderen in de Verenigde Staten in een hele andere tijdzone leven, en dus wel overdag naar de pagina’s kunnen kijken, is volgens een woordvoerder van de zender nauwelijks een probleem. ,,Onze eerste verantwoordelijkheid zijn de Engelse kijkers. Bovendien zijn de pagina’s erg braaf vergeleken met wat er zoal op internet is te vinden. Mensen die zoeken naar seks zullen onze site nauwelijks interessant vinden.”

Sbsnet.nl heeft ook plannen voor een erotische hoek op de website. ,,We bekijken hoe we dat op een maatschappelijk verantwoorde manier kunnen aanpakken”, zegt een woordvoerder. ,,Waarschijnlijk gaan we het op dezelfde manier doen als Channel 5, dus alleen ’s avonds.”

De overige Nederlandse omroepen wagen zich vooralsnog niet aan seks op de site. Fox bijvoorbeeld, dat het programma Men, love, sex uitzendt, rept daarover niet op de Fox-site. Het programma heeft zich wel in een eigen hoekje van het internet genesteld.,,We willen af van het imago dat we de zender zijn die veel seks uitzendt”, zegt de woordvoerder. ,,We hebben momenteel maar één erotisch programma en besteden daaraan bewust geen aandacht op de site.”

Veronica waagt zich zelfs op televisie niet meer aan erotiek. Daar wilde de zender vanaf, aldus een woordvoerder. Afspraken tussen de omroepen, zoals die er voor tv zijn, bestaan voor internet niet. Die moeten volgens de verantwoordelijke organisatie ICAM op Europees niveau worden gemaakt, maar zover is het nog niet. De organisatie denkt aan een systeem waarmee sites een classificatie krijgen die lijkt op de filmkeuring. Dat maakt het ook mogelijk sites die geschikt zijn voor 16 jaar en ouder met een filter te blokkeren. (ANP / Volkskrant)