Agentschap Telecom (AT) was in november 2019, ruimschoots voor de veiling van de regionale FM-frequenties, al op de hoogte van de plannen die Radio Limburg 97FM B.V. en Qmusic hadden met het voormalige FM-kavel van Fresh FM in de Randstad. Dit blijkt uit WOB-verzoek uit maart die nu pas openbaar is gemaakt.
“Mij heeft via meerdere betrouwbare kanalen het bericht bereikt dat Michael Bartelet, exploitant van ‘Radio Limburg BV’ een aanvraag heeft ingediend voor het FM-kavel B05, met het doel om op deze regionale FM-frequenties in de Randstad het programma ‘Qmusic Non-stop’ te gaan verspreiden.”
Ook Radio.NL maakte in december vorig jaar al melding van deze geruchten.
Onderscheiden
Daarnaast wijst de klokkenluider erop dat er in de “Regeling aanwijzing en gebruik frequentieruimte commerciële radio-omroep 2003” een extra bescherming is opgeworpen voor de niet-landelijke radio-omroep door te bepalen dat landelijke FM-programma’s niet via niet-landelijke vergunningen mogen worden uitgezonden. Dit moet ervoor zorgen dat niet-landelijke partijen zich onderscheiden van landelijke en voorkomen dat zij in de landelijke advertentiemarkt gaan opereren.
Om reclamespots te kunnen verkopen zijn bereikcijfers nodig. Zonder die cijfers kan geen serieuze reclameverkoop plaatsvinden. In Nederland worden deze cijfers verzorgd door het Nationaal Luister Onderzoek (NLO).
Luistercijfers
En daar komt gelijk al Qmusic Limburg, dat op kavel B25 van Radio Limburg in het zuiden van het land wordt uitgezonden, om de hoek kijken. Want Qmusic Limburg doet niet mee aan het NLO, opereert het station in een gebied waar het landelijke Qmusic geen FM-bereik heeft, maar waar het landelijke Qmusic wél deelneemt aan het NLO.
Ook is slechts summier te horen in de vormgeving dat het om een regionale variant gaat en er wordt zoveel mogelijk aangesloten bij het geluid van het landelijke Qmusic. De bedoeling is duidelijk: Qmusic Limburg luisteraars laten aanvinken dat ze naar de landelijke variant luisteren.
Het is volgens de klokkenluider, die volgens niet verwijderde tekst in de vrijgegeven stukken directeur bij RadioCorp is, ook duidelijk terug te zien in de cijfers voor Limburg. “Sinds de start van Qmusic Limburg is het marktaandeel van het landelijke Qmusic verdrievoudigd. En, heel belangrijk in deze, de landelijke reclameblokken van Qmusic worden integraal doorgeprikt op de regionale Limburgse variant.”
Hierdoor onderscheidt Qmusic Limburg zich dus niet van de landelijke commerciële radio en opereert hierdoor ook in de landelijke advertentiemarkt.
Stroman?
“In dit licht moet ook de aanvraag van Michael Bartelet voor kavel B05 worden gezien. Bartelet zal naar mijn volle overtuiging FM-kavel B05 in het geheel niet wensen te exploiteren zonder de vooraf vaststaande permanente betrokkenheid van Qmusic Nederland, al staat die permanente betrokkenheid niet op papier.” Ook wijst de klokkenluider op het feit dat Qmusic Non-stop, op basis van de online luistercijfers, een behoorlijk populair station is.
Mede naar aanleiding van deze mail besloot AT het Commissariaat voor de Media (CvdM) om onderzoek te doen naar de verbondenheid tussen Radio Limburg en Qmusic Nederland. Het CvdM oordeelde dat er volgens de regels geen verboden verbondenheid is. Daarmee mocht Radio Limburg meedoen aan de veiling.
Resultaat voorspelbaar
Het eindresultaat liet zich voorspellen: Radio Limburg had de diepste zakken en kocht voor 365.000 euro kavel B05 tijdens de veiling. En ondanks dat Bartelet na de winst vol bleef houden met meerdere partijen te onderhandelen over de invulling, was het station dat er begin maart op verscheen ook geen verrassing: Qmusic Non-stop Maximum Hits.
Het doel van Qmusic Non-stop Maximum Hits is dan ook om het marktaandeel van het landelijke Qmusic verder op te stuwen, hetgeen nu aardig lukt. “Immers, in de hogere regionen van de luistercijfers zorgt een toename van het marktaandeel tot onevenredig hogere reclame-inkomsten”, zo weet de schrijver van de mail nog te melden. “Een station met 15% marktaandeel haalt tot wel 3x zoveel uit de reclamemarkt dan 3 radiostations met ieder 5% marktaandeel bij elkaar.”
Kort geding
Begin april heeft Tida, die in het verleden in Brabant actief was met het programma Radio 8FM maar nu door Talpa het programma Radio 10 Brabant laat produceren, bezwaar gemaakt bij AT tegen de toewijzing van kavel B05 aan Radio Limburg. Ook werd er een kort geding aanhankelijk gemaakt.
Terwijl het CvdM, zelfs na een korte toets na de veiling, geen verboden verbondenheid zag tussen Radio Limburg en Qmusic Nederland, kwam Tida met bewijzen dat er wel degelijk een flinke verbondenheid is tussen de twee partijen. Qmusic Nederland zou zelfs de enige financier van Radio Limburg zijn, ondanks dat het op papier maar voor 25% eigenaar is.
De voorzieningenrechter uitte daarom eind mei al ernstige twijfels aan de zorgvuldigheid en volledigheid van de uitgevoerde beoordeling door het CvdM naar verbondenheid tussen Qmusic Nederland en Radio Limburg. AT moest daarom alsnog een beslissing nemen op het door Tida aangeleverde bezwaar met inachtneming van de uitspraak van de voorzieningenrechter.
AT heeft ander oordeel dan rechter
Ondanks de uitspraak van de rechter oordeelde AT eind juni toch dat er geen verboden verbondenheid is tussen de twee partijen. Volgens AT is de zogenaamde agiostorting voor de aankoop van Radio Limburg ruim voor de verlenging van het FM-kavel in Limburg in 2017 gedaan. Tegen deze verlenging is door Tida geen bezwaar ingediend waardoor deze onherroepelijk is.
Daarnaast stelt AT dat nergens uit blijkt dat Qmusic Nederland het beleid bepaald bij Radio Limburg en dat de agiostorting ook gebruikt is voor de aankoop van kavel B05.
“Het voelt nog steeds niet als eerlijk verliezen, omdat ik als regionale ondernemer afgetroefd ben in een veiling door een partij waarvan een landelijke partij een deel van de aandelen bezit”, aldus de eigenaar van Tida. “Het voelt als een strijd die niet te winnen was, al had ik mijn hele opgebouwde kapitaal ingezet.”
Binnenkort dient het hoger beroep in deze zaak.
Reclames?
Opvallend is dat Qmusic Non-stop Maximum Hits na 10 maanden nog nauwelijks reclame uitzendt. Op een paar spotjes van andere bedrijven van Bartelet en reclames voor goede doelen na, is het station nog steeds grotendeels reclamevrij, terwijl de kosten voor uitzenden wel gewoon doorgaan. [Radiowereld.NL]
Foto: Radio.NL