Nieuw-Zeeland: Talkzender Today FM vervangen door alternatieve Channel X

Veranderingen in de ether van een flink aantal grote steden in Nieuw-Zeeland. In maart trok MediaWorks al de stekker uit de nieuws- en talkzender Today FM, maar pas afgelopen week is een nieuw station gelanceerd op de frequenties: Channel X met een classic alternative format.

Met de wijziging heeft MediaWorks na vier jaar de handdoek in de ring gegooid in de strijd tegen Newstalk ZB. In 2019 werd Magic Talk gelanceerd als alternatief voor dit station, maar omdat luistercijfers uitbleven werd het station vorig jaar omgedoopt in Today FM.

Maar nog altijd weten de kiwi’s de weg niet te vinden naar Today FM. Eind vorig jaar was het station in de 13 grootste radiomarkten van Nieuw-Zeeland goed voor slechts 1,4% marktaandeel, tegenover maar liefst 15,2% voor Newstlak ZB. In hoofdstad Wellington is Newstalk zelfs goed voor 21,6% marktaandeel, tegenover 1,4% voor Today. In Auckland, de grootste stad van Nieuw-Zeeland, scoort Newstlak 16.5% tegenover 1,6% voor Today.

Daarom besloot MediaWorks de stekker uit de dure radiozender te trekken. Na weken van stunten is vorige week op 16 FM-frequenties van Today, waaronder in Wellington en Auckland, Channel X gelanceerd.

Channel X brengt een zogenaamd classic alternative format. De focus ligt daarbij op de 90’s tot en met de 10’s. Op de playlist staan niet alleen echte alternatieve bands als Pearl Jam, Muse, Smashin Pumpkins, Greenday, Linkin Park, Alanis Morissette en The Red Hot Chili Peppers, maar ook urban en dance dat daar tegenaan schurkt van onder meer Eminem, Darude en Daft Punk. Dat laatste is enigszins logisch omdat het station de luisteraars van de hitzender The Edge, die zich te oud voelen voor deze zender willen opvangen.

Het station is volledig non-stop en heeft geen deejays. Het is ook de bedoeling dat dat zo blijft. Ook zendt het station geen nieuws, sport en weer uit. Daar steken ze in één van hun jingles zelfs de draak mee: “Channel X Nieuws, sport en weer…is niet wat we doen. Dat kun je googelen, Chat GPT of aan je moeder vragen.” [RadioWereld.NL]