Zoek
Sluit dit zoekvak.

Urban zender Glxy neemt FM-frequenties Wild FM over (Update)

De regionale radiozender Wild FM verdwijnt na 20 jaar van FM. Vanaf maandag (3 juni) is Glxy Radio op de frequenties in Noord-Holland en Flevoland te horen. Vrijdag zijn de medewerkers van Wild per appje op de hoogte gebracht en inmiddels bevestigen ook beide radiostations de wissel.

De urban zender Glxy is 2021 alleen in de ether op DAB+ te beluisteren via MTVNL en diverse lokale netten. Op Glxy zijn non-stop de beste R&B en hip-hop hits te ontvangen. Op de playlist staan onder andere Frenna, Doja Cat, Sza, Nicki Minaj en Broederliefde.

Wild FM is sinds november 2004 te beluisteren via FM-frequenties (kavel B02) in Amsterdam, Haarlem, Alkmaar en Almere. Het station kent een woelig verleden. De afgelopen 20 jaar ging het station meerdere keren failliet en wisselde het van eigenaar. Sinds 2018 is het station eigendom van Bas Emons.

Wekelijks trekt Wild FM een slordige 100.000 luisteraars volgens het NMO Luisteronderzoek. Met amper een half uur is de gemiddelde luistertijd echter laag. Glxy doet sinds begin dit jaar niet meer mee aan het onderzoek. In 2023 trok het station gemiddeld 50.000 luisteraars per week met een gemiddelde luistertijd van slechts vijf minuten.

Vanaf maandag is Glxy te beluisteren via de vier FM-frequenties van Wild FM. Wel dient Glxy een flink deel van de programmering te richten op het FM-uitzendgebied. Op vrijdag loopt dit percentage zelfs op tot 40%.

Wild op DAB+
Wild FM blijft volgens Glxy-eigenaar Bart Meuleman (op de radio bekend als Bart van der Molen) gewoon uitzenden op het regionale DAB+-kavels voor Noord-Holland en Flevoland op kanaal 8B, alsmede de via lokale DAB+-netwerken in onder meer Zuid-Holland waarop nu Glxy te horen is. Glxy zelf blijft op MTVNL en de lokale netwerken in Noord-Holland en Flevoland. De vergunningen voor de lokale DAB+-netten lopen echter al eind augustus af. De keuze om Wild op 8B te houden is trouwens opmerkelijk, want deze capaciteit is gekoppeld aan de vergunning van B02 en dient gebruikt te worden voor een simulcast van het radioprogramma dat op B02 wordt uitgezonden.

Voordelen
De samenwerking met Wild FM opent voor ons beiden nieuwe mogelijkheden door het samenvoegen van onze ervaringen en kennis over radio“, aldus Meuleman. “Amsterdam is een multiculturele stad waar een product als Glxy Radio perfect bij aansluit en waar een FM-zender echt het verschil kan maken. Door deze samenwerking zetten we beiden een grote stap naar een stabiele radio toekomst in het roerige Nederlandse medialandschap.

Ook Emons ziet alleen maar voordelen: “We zien steeds meer dat de luisteraars online en via DAB+ luisteren, daar spelen wij nu alvast op in, zeker ook ingegeven door het voornemen van het kabinet om de FM-frequenties volgend jaar te gaan veilen. Daarbij is een FM-pakket zeer kostbaar, dat is geld dat wij liever in de uitbreiding van ons ontvangstgebied willen stoppen. En dat is nu gelukt.”[RadioWereld.NL]