De vereniging voor Niet-Landelijke Commerciële Radio (NLCR) maakt zich grote zorgen over de toekomst van de niet-landelijke radiomarkt. Michael Bartelet, voorzitter van de NLCR, is furieus: “We zijn een jaar lang voor de gek gehouden en belazerd door de ambtenaren van Economische Zaken (EZ).”
De belangenvereniging, die onder meer RADIONL, Tukker FM, Qmusic Limburg vertegenwoordigt, uit stevige kritiek op het huidige beleid van de overheid, die veel onduidelijkheid en onzekerheid zou veroorzaken. “Dit heeft niet alleen gevolgen voor de bestaande radiozenders, maar bedreigt ook de financiële stabiliteit en zet een eerlijke veiling onder druk.” Bartelet spreekt dan ook van een doodsteek voor de sector.
Nadat vorig jaar al de landelijke radiofrequenties onder de hamer gingen, zijn het komend jaar de niet-landelijke frequenties aan de beurt. Daarbij wordt het beleid flink gewijzigd.
Onzekerheid
De NLCR heeft herhaaldelijk het ministerie gevraagd om duidelijker te informeren over de kosten en verplichtingen die verbonden zijn aan de exploitatie van radiovergunningen, vooral voor nieuwkomers. Zo ligt de radiosector momenteel in de clinch met de Sena over de stijgende afdrachten. Er zijn daarnaast nog meer verborgen risico’s en onzekerheden die de bestaande zenders bij een veiling op achterstand zetten. Nieuwkomers, die niet goed op de hoogte zijn van de bijkomende kosten en risico’s, kunnen mogelijk hoger bieden, omdat hun businessmodel er positiever uitziet, zonder te weten wat hen uiteindelijk te wachten staat.
Juridische Strijd
De belangenvereniging heeft lange tijd geprobeerd helderheid te krijgen over de regelgeving voor niet-landelijke radiovergunningen, maar het ministerie van Economische Zaken heeft tot nu toe weinig concrete antwoorden gegeven. “Het is zelfs zo dat als drie verschillende advocaten de regelgeving analyseren, zij drie verschillende antwoorden geven”, zegt Bartelet. “Dit gebrek aan duidelijkheid leidt tot veel onzekerheid onder de radio-ondernemers, wat de kans vergroot op juridische procedures om duidelijkheid via de rechter te verkrijgen.” De NLCR waarschuwt dat de juridische kosten voor de radiozenders de komende jaren flink zullen oplopen.

50% DAB Bereik
De niet-landelijke zenders mogen straks een maximaal bereik van 50% op DAB+ hebben, wat in de praktijk onjuist is volgens de NLCR. Zo heeft Kavel B05, het kavel waarop momenteel Slam uitzendt, FM-zenders die in drie digitale allotments vallen, waarvan het DAB-bereik bij elkaar al 61,99% is. “Dit druist volledig in tegen het digitaliseringsbeleid van het ministerie. Daarnaast zijn de percentages bereik binnen de allotments te hoog berekend omdat deze uitgaan van 100% dekking, iets wat in de praktijk onmogelijk is. Men had naar de zogenaamde groene gebieden moeten kijken want nu loopt het feitelijke maximale bereik op DAB+ terug tot hooguit 40-45% in plaats van de beoogde 50%.”
Een ander probleem is de verplichte toetreding tot bestaande samenwerkingsovereenkomsten op DAB+. De NLCR noemt deze verplichting na de veiling een “juridisch gedrocht“. Bestaande zenders komen hierdoor op achterstand in de veiling, aangezien de samenwerking met regionale publieke omroepen niet alleen juridische complicaties met zich meebrengt, maar ook financiële risico’s die niet altijd goed te overzien zijn, vooral voor nieuwe spelers.
NMO Luisteronderzoek
De NLCR heeft herhaaldelijk gepleit voor uitstel van de veiling, omdat in het nieuwe NMO kleine zenders vaak te maken hebben met onzekere fluctuaties in het luisteraandeel. “Dit maakt het moeilijk om een stabiel businessmodel te ontwikkelen,” legt Bartelet uit. “Zenders kunnen maandenlang een goed marktaandeel behalen, maar plotseling kan dit volledig instorten. De verwachting is dat dit probleem volgend jaar door NMO grotendeels wordt opgelost, maar het ministerie heeft de situatie naast zich neergelegd.”
Politiek buitenspel
De gesprekken tussen de belangenvereniging en de overheid zijn weinig vruchtbaar gebleken. De sector werd herhaaldelijk voorgehouden dat de bestaande businessmodellen zouden worden gerespecteerd, maar deze beloftes zijn niet nagekomen. “De NLCR is door de betrokken ambtenaren gevraagd de politiek op afstand te houden omdat men ‘anders niks voor ons kon doen’, naar nu blijkt dat EZ helemaal niets voor de sector heeft gedaan. Dit terwijl de radiomarkt al onder zware druk staat door omzetverliezen (sinds vernieuwde NMO een omzetverlies van 25-30%), veranderende advertentiemarkt en onrealistische beleidsmaatregelen.”
Een duidelijk voorbeeld hiervan is de situatie rond Qmusic Limburg. Door de nieuwe regelgeving moet de zender na tien jaar stoppen met uitzenden. Een regionaal programma met een eigen ochtendshow met Limburgs nieuws, krantenoverzichten en andere specifieke Limburgse content moet het veld ruimen, omdat het gebruik maakt van een naam van een landelijk station op FM. “Dit betekent dat er in Limburg in ieder geval een nieuwe zender gelanceerd moet worden, wat niet alleen leidt tot verlies van marktaandeel, maar ook tot extra kosten.”

Dit komt volgens de NLCR boven op de reeds bestaande uitdagingen voor de niet-landelijke radio. De belangenvereniging heeft een onafhankelijk economisch rapport laten maken door E-conomics over de huidige financiële situatie voor de niet-landelijke radio en die resultaten zijn weinig florissant. “Wij vragen ons af of de minister door de ambtenaren überhaupt op de hoogte is gebracht over de situatie voordat hij zijn handtekening heeft gezet voor het uitroepen van de veiling. Het ministerie kondigt immers met weinig gevoel voor de situatie ‘een veranderd luisteraanbod’ aan, zonder oog te hebben voor de enorme lasten die dit met zich meebrengt voor de sector.”
Juridische en Financiële Gevolgen
De belangenvereniging benadrukt dat de kosten van de huidige situatie al jarenlang een serieuze druk vormen op de begrotingen van radiozenders. “De onduidelijkheid zorgt voor oplopende juridische kosten en zullen de sector de komende jaren verder belasten. Daarnaast heeft de Autoriteit Consument en Markt (ACM) al geadviseerd om extra kosten te voorkomen, maar het ministerie van Economische Zaken blijft maatregelen nemen die juist leiden tot hogere kosten voor de radio-ondernemers.”
Wanbeleid
De NLCR waarschuwt dat de overheid de sector wederom een slechte dienst bewijst. De onduidelijkheid, de juridische complicaties, de (onrealistische) 50% DAB-bereikpercentages, en de financiële risico’s van verplichte samenwerkingen maken het voor zowel bestaande als nieuwe zenders vrijwel onmogelijk om een stabiel businessmodel te realiseren. “De overheid lijkt vast te houden aan beleidsmaatregelen die niet alleen onrealistisch zijn, maar de sector verder in de problemen zullen brengen. Het is hoog tijd dat er eindelijk (politieke) actie wordt ondernomen om de niet-landelijke radiomarkt in Nederland een toekomst te geven”, besluit Bartelet. [RadioWereld.NL]
Zie ook: Dossier Verdeling Radiofrequenties
2 reacties
Ach .. Michael.. Ik vind dat jij nooit woorden in de mond mag nemen als; We zijn een jaar lang voor de gek gehouden en belazerd en; de doodsteek in de rug… Je klaagt nu over ambtenaren die je dit nu allemaal maar aandoen.
Jij bent zeker vergeten hoe je ooit zelf met “meerdere messen hebt lopen steken”. Over “belazeren” maar te zwijgen.. En dit destijds allemaal bij een paar van je toenmalige “vrienden”. Die eigenlijk heel veel voor je regelde omdat jezelf niet zoveel kon.
Dus… Nu je “geschoren” gaat worden gewoon even netjes stilzitten. Hoogmoed komt voor de val. En nooit vergeten “waar je vandaan komt” en door wie …Want jij.. En dat mag ik vinden, kon eigenlijk helemaal niks bij de radio laat staan “radio maken” toen al niet en over anno nu maar te zwijgen. Want de basis voor radio en “het maken” begint bij de liefde voor muziek en alles daaromheen. En niet bij je bankrekening. Laten we dit kleinigheidje dan ook maar gewoon beschouwen als een gevalletje KARMA.
ik heb zelf een dab+ radio maar het dab+ is niet best
en de FM in het zuidoosten ook niet
en sinds dat de wdr een ander dabkanaal heeft werkt ook niet best