De inkomsten uit muziekstreaming voor artiesten, songwriters, producers en muzikanten moeten eerlijker. Hun inkomsten blijven achter, ondanks de forse groei van streamingdiensten.

Bam, de grootste Nederlandse beroepsvereniging voor artiesten, songwriters en producers, zet zich daarom in voor een verbetering van deze vergoedingen en lanceert de campagne ‘Maak streaming eerlijker’ om duidelijk te maken welke problemen streaming op dit moment kent, en hoe deze opgelost moeten worden.
Streamingdiensten groeien als kool, maar helaas is het nog niet vanzelfsprekend dat artiesten, songwriters, producers en muzikanten meedelen in deze groei. Vaak wordt de schuld voor deze lage inkomsten verschoven van streamingdienst naar label naar artiest en weer terug.
Roept iemand: Streaming werkt niet voor artiesten, dan is er gelijk een tegengeluid te horen: Dat ligt aan de labels, niet aan Spotify.
Bam Popauteurs analyseerde welke factoren verhinderen dat artiesten, songwriters, producers en muzikanten eerlijk betaald worden voor streaming van hun muziek, en identificeerde een veelkoppig monster van problemen binnen de keten van streaming naar artiest.
Om deze problemen duidelijk en helder op een rijtje te zetten lanceert Bam daarom de campagne Maak streaming eerlijker! Daarnaast wil Bam Popauteurs bewustwording creëren bij consumenten over de manier waarop hun abonnementsgeld wordt besteed. En vanzelfsprekend pleiten we voor een eerlijkere vergoeding voor diegenen die de muziek maken: de artiesten, songwriters, producers en muzikanten.
- Streamingdiensten moeten meer uitbetalen aan artiesten en songwriters: de taart moet groter.
Streamingdiensten moeten hun best doen om zoveel mogelijk uit te keren aan de muziekindustrie, naast winst maken. Door gratis abonnementen, familieabonnementen, en een focus op het behalen en behouden van een groot marktaandeel heeft dit nu geen prioriteit. - Songwriters moeten beter betaald worden voor streaming:
De inkomstenverdeling tussen de schrijver(s) van het liedje (auteursrecht) en degene die de opname betaalt (masterrecht) moet eerlijker. Dit is nu 85-15% in het voordeel van de masterrechteigenaar, waardoor songwriters naar verhouding weinig inkomsten uit streaming binnenhalen. - Artiesten moeten door labels eerlijk betaald worden:
Veel contracten met platenlabels bevatten lage percentages vergoedingen voor artiesten, gebaseerd op de tijd van CD-verkoop en fysieke producten. Deze percentages moeten omhoog, om recht te doen aan de situatie in 2025. - Sessiemuzikanten moeten betaald worden voor online gebruik van muziek:
Op dit moment is het zo dat muzikanten die muziek in de studio inspelen (sessiemuzikanten) niet structureel meedelen in het succes, wanneer een track op bijvoorbeeld Spotify vele miljoenen malen is gestreamd. [RadioWereld.NL]