Duitsland: Einde DAB in zicht?

De mediaraad voor Berlijn en Brandenburg (MABB) is gestopt met de uitgifte van licenties voor Digital Radio Broadcasting, kortweg DAB. Volgens de MABB is de huidige DAB techniek die toegepast wordt zwaar achterhaald.

Terwijl de populariteit van DAB in Engeland nog steeds groeit en Nederland langzaam aan begonnen is met het uitrollen van een DAB netwerk, lijkt het in Duitsland haar eerste barsten te vertonen. Een deel van Duitsland dan, want in tegenstelling tot de mediaraad in Berlijn promoten hun collega’s in Beieren en Baden-Württemberg de techniek nog volop als opvolger voor de analoge AM en FM..

Het grote probleem van het huidige DAB techniek is volgens de MABB met name de uitzendtechniek. Deze technologie dateert nog uit de jaren ’80 en is gebaseerd op MPEG 2. Inmiddels zijn er al nieuwere uitzendtechnieken, waardoor er drie tot viermaal zoveel stations via dezelfde frequentie kunnen worden uitgezonden.

Daarnaast blijft de verkoop van DAB ontvangers achter op de verwachting. En degene die wel zo’n ontvanger hebben aangeschaft ondervinden ook meteen het volgende probleem: de ontvangst van DAB blijkt in gebouwen erg slecht te zijn. Veel slechter dan met bijvoorbeeld FM. Het huidige DAB netwerk is eigenlijk gericht op ontvangst in auto’s. Om deze problemen op te lossen zouden er flink wat zendmasten bij moeten komen, iets wat veel geld gaat kosten.

De afgelopen jaren hebben diverse populaire radiostations in Berlijn de uitzendingen via DAB al gestaakt. Zenders als 94’3 r.s.2, 104.6 RTL, Berliner Rundfunk 91!4 en Energy 103,4 zijn dus niet meer via de digitale radio te ontvangen. Daarvoor in de plaats zijn een aantal themakanalen gekomen als Twen FM (alternatief en Dance), Roadradio (informatie over auto en mobiliteit), JOJO (kinderradio) en BBC Radio (elke dag een andere radiozender van de BBC) gekomen. De vraag is alleen of het grote publiek hier op zit te wachten.

De MABB gat zich nu beraden over nieuwe uitzendtechnieken als DVB-H en DMB (Digital Mutimedia Broadcasting). Inmiddels worden de eerste testen al verricht. De mediaraad hoopt tijdens de Internationalen Funkaustellung 2005 (IFA), een beurs voor alles wat met uitzenden en technieken hiervan te maken heeft, een nieuw concept te kunnen presenteren. Deze zal dan vanaf 2007 operatief kunnen zijn.

Het complete persbericht van de MABB en al haar bezwaren zijn na te lezen op de website van de MABB. [TAZ/RadioWoche/R.S.]