Geen digitale lokale omroepen

De lokale omroepen vrezen dat ze buiten spel komen te staan, nu Nederland overstapt van analoge naar digitale radio- en tv-signalen. De Olon (Organisatie lokale omroep Nederland) doet nu een beroep op de Tweede Kamer om dat te voorkomen. De Tweede Kamer overlegt vandaag over digitale radio.

De publieke landelijke en regionale omroepen krijgen digitale radiofrequenties. Bovendien worden ze opgenomen in de digitale basispakketten van de kabelmaatschappijen.

De driehonderd lokale omroepen blijven aangewezen op de analoge techniek. Een abonnee op de digitale kabel kan alleen nog naar een lokale omroep kijken of luisteren door ‘terugschakelen’ naar het analoge pakket. Bij digitale etherradio regelt de overheid de toegang voor de landelijke publieke en regionale omroepen, maar niet voor de lokale. [Adformatie/Radio.NL]