Zoek
Sluit dit zoekvak.

Test muziek downloaden via DAB van start in Engeland

Wie denkt dat er altijd een internetverbinding nodig is voor het downloaden van muziek heeft het goed mis. In Engeland start volgende maand een test waarbij muziek gedownload kan worden via Digital Audio Broadcasting (DAB). Luisteraars kunnen dan de muziek die ze op de radio horen met één druk op de knop downloaden naar de mobiele telefoon en/of computer. Heart 106.2 in Londen zal de primeur krijgen van deze nieuwe service. In Birmingham start de test een maand later.

Productiebedrijf UBC Media en radioconcern Chrysalis hebben voor de ‘Digital Music Download’(DMD) test de handen ineengeslagen. UBC heeft de service namelijk middels haar dochterbedrijf Unique Interactive ontwikkelt. Daarnaast bezit het vijf grote regionale DAB multiplexen in het Verenigd Koninkrijk. Chrysalis bezit populaire radiostations als Heart 106.2 in Londen, 100.7 Heart FM in Birmingham en het jongerennetwerk Galaxy, dat ondermeer in Birmingham en Manchester te ontvangen is.

Wie overigens denkt meteen gebruik te kunnen maken van de DMD service heeft het goed mis. De telefoontoestellen die benodigd zijn, zijn pas later dit jaar in de winkel verkrijgbaar.

Het downloaden van muziek via DAB zal overigens wel flink duurder zijn dan het legaal downloaden via het internet. Een plaat downloaden kost namelijk £1.25 (1.83 euro). Ter vergelijking: legaal downloaden via het ‘vertrouwde’ internet kost circa 1 euro per plaat. Het betalen voor het downloaden via DAB zal overigens op een vergelijkbare manier als telefoneren en sms-en verrekend worden, namelijk aan de hand van prepaid of een bundel. [RS/Radio.NL]