Duits Zwitserland krijgt regionale DAB-multiplexen

In het Duitstalige gedeelte van Zwitserland wordt in 2012 gestart met de uitrol van een regionaal netwerk voor Digital Audio Broadcasting (DAB). Hierdoor wordt het voor radiostations mogelijk om slechts een beperkt deel van Duits Zwitserland digitaal via de ether uit te zenden. Maar ook voor luisteraars van DRS 1 is er goed nieuws, want zij kunnen dan eindelijk hun eigen regionale nieuws beluisteren.

Duits Zwitserland krijgt regionale DAB-multiplexen Momenteel heeft Duits Zwitserland twee ‘landelijke’ multiplexen. Dat wil zeggen dat deze multiplexen in het gehele Duitstalige gedeelte van Zwitserland te ontvangen zijn. Via kanaal 12C zijn de radiostations van de publieke omroep DRS in de verouderde MP2 standaard te ontvangen, alsmede Radio Swiss Classic, Radio Swiss Jazz en Radio Swiss. Deze stations worden door de gezamenlijke publieke omroepen van Zwitserland geëxploiteerd. Daarnaast zijn de Franstalige publieke zender RSR La Première, de Italiaanstalige zender RTSI Rete Uno en World Swiss Radio in DAB+ te ontvangen.

Via de tweede multiplex op kanaal 7D een groot aantal radiostations in DAB+ te ontvangen, waaronder de publieke zenders DRS 4 News, RSR Option Musique en RTSI Rete Tre, alsmede een groot aantal commerciële zenders als Radio Top, Top Two, Energy Zürich, Radio Basel en Radio 24. Deze multiplex wordt momenteel nog uitgerold, maar is al in grote delen van Duits Zwitserland te ontvangen.

Het voordeel van deze twee landelijke multiplexen is dat al deze radiostations overal in Duits Zwitserland op hetzelfde kanaal te ontvangen zijn. Maar dit brengt ook weer beperkingen mee, want doordat op hetzelfde kanaal wordt uitgezonden is ook overal hetzelfde programma te horen. Dat laatste zorgde vooral voor veel klachten van luisteraars van DRS 1. Deze zender ontkoppelt het programma een aantal keren per dag voor regionaal nieuws in zeven verschillende edities. Via DAB wordt er, net als via de satelliet, non-stop muziek uitgezonden tijdens het regionieuws. Wie het nieuws uit zijn regio wil horen, moet overschakelen naar FM.

Volgend jaar komt er verandering in deze situatie. Zenderexploitant SwissMediaCast start dan met de uitrol van een regionaal DAB netwerk, waardoor luisteraars van DRS 1 het regionale nieuws voor hun omgeving ook via DAB kunnen beluisteren. Er komen zeven regionale multiplexen die samen heel Duits Zwitserland dekken. Deze regio’s zijn: Zürich / Aargau / Schaffhausen, Basel, Bern / Berner Oberland, Zentralschweiz, Ostschweiz, Graubünden en Wallis.

In 2012 wordt begonnen met de uitrol van het netwerk in de regio Zürich. Op welke kanalen er uitgezonden gaat worden is nog niet bekend. Het is de bedoeling dat in 2014 het hele netwerk is uitgerold. Omdat de regio’s van het DAB-netwerk niet overeen komen met de huidige indeling van het regionieuws van DRS 1 op FM, zullen in sommige regio’s twee edities van DRS 1 via DAB worden uitgezonden. Naast DRS 1 kunnen ook kleinere regionale commerciële radiostations gebruik maken van dit netwerk. Wanneer de uitgifte van licenties hiervoor van start gaat is nog niet bekend.

Duits-Zwitserland is overigens een goed voorbeeld waar DAB steeds meer ingeburgerd raakt. Begin dit jaar waren er al 600.000 DAB-ontvangers verkocht. Inmiddels staat de teller al op 700.000, waarvan de overgrote meerderheid in Duits Zwitserland. Ook voor commerciële stations is uitzenden via DAB aantrekkelijk. Uitzenden in DAB+ via de landelijke multiplex kost nog geen 250.000 euro per jaar.

Desondanks zijn er ook kritische geluiden. Met name de Zwitserse consumentenbond zet zich flink af tegen DAB. Vooral het gebrek aan informatie over hoeveel belastinggeld de publieke omroepen uitgeven aan de uitrol van DAB is hen een doorn in het oog. Ook zou de geluidskwaliteit tegenvallen. Daarnaast zouden er nog nauwelijks autoradio’s met ingebouwde DAB-ontvanger te koop zijn. [RS/RadioWereld.NL]