Duitse landelijke PO eind 2014 van midden- en langegolf

De Duitse landelijke publieke zenders Deutschlandfunk en Deutschlandradio Kultur verdwijnen zeer waarschijnlijk eind 2014 van de midden- en lange golf. De stroom verslindende zenders gaan uit kostenoverwegingen uit. Het geld dat hiermee bespaart wordt, wordt geïnvesteerd in digitale etherradio DAB. Ook de regionale omroep NDR gaat zijn AM-zenders uitzetten.

Duitse landelijke PO eind 2014 van midden- en langegolf Deutschlandfunk zendt momenteel nog uit via de langegolffrequenties 153 en 207 kHz en een zevental middengolffrequenties, waaronder 1269 en 549 kHz. Deutschlandradio Kultur zendt uit via de langegolffrequentie 177 kHz en de middengolffrequentie 990 kHz.

Het in de lucht houden van deze midden- en langegolfzenders kosten Deutschlandfunk en Deutschlandradio Kultur miljoenen euro’s per jaar aan stroomkosten. Al deze zenders zenden namelijk met een behoorlijk hoog vermogen uit. De drie langgegolfzenders staan elk met 500 kW te blazen, terwijl het vermogen van de middengolfzenders varieert tussen 100 en 400 kW.

Inmiddels zijn Deutschlandfunk en Deutschlandradio Kultur in grote delen van het land via FM te ontvangen, alsmede via DAB. Het is de bedoeling dat DAB-net de komende jaren uitgebreid wordt tot landelijk dekkend. Voor de uitrol van DAB krijgen de Duitse publieke omroepen, zowel landelijk als regionaal, subsidie.

In 2010 is afgesproken dat de publieke omroepen alleen subsidie krijgen voor de uitrol van DAB als ze gaan bezuinigen op andere distributiemethoden. Het komt er dus simpelweg op neer dat de midden- en langegolfzenders uit moeten. Inmiddels hebben diverse regionale omroepen hun AM-zenders al uitgezet. De MDR deed bijvoorbeeld in maart van dit jaar.

Ook voor de landelijke publieke radiostations komt de afschakeling van de midden- en langegolfzenders steeds dichterbij. Dit gaat, zoals het er nu naar uitziet, eind 2014 gebeuren.

Een groep die hierdoor getroffen wordt is de scheepvaart. Via AM 1269 kHz en LG 177 kHz worden drie keer per dag uitgebreide weerberichten voor de scheepvaart uitgezonden. Deze twee frequenties zijn tot een flink eind uit de kust te ontvangen.

Nu hebben de grote boten vaak geavanceerde apparatuur aan boord, waarmee alle informatie opgeroepen kan worden, maar kleine vissersboten en pleziervaartuigen zijn toch nog regelmatig aangewezen op de berichten van Deutschlandfunk en Deutschlandradio Kultur. Zij dreigen nu verstoken te blijven van informatie.

Volgens de landelijke omroepen zijn er inmiddels voldoende alternatieven. Zo zijn beide stations in de meeste havens via DAB te ontvangen, waardoor digitale informatie opgeroepen kan worden. Ook zijn uitgebreide scheepvaartberichten via de website Dradio.de te bekijken en is er een speciale app voor smartphones. Een aantal toestellen heeft zelfs de mogelijk om deze info op te slaan, zodat deze ook op zee opgeroepen kunnen worden.

Omschakelen naar de middengolfzenders van de NDR is in elk geval geen alternatief, want ook deze gaan eind 2014/begin 2015 uit. Via vier middengolfzenders zendt de publieke omroep voor Noord-Duitsland het programma NDR Info Spezial uit, waarop dagelijks om 8.30 uur en na het nieuws van 22 uur en middernacht uitgebreide zeeweerberichten worden uitgezonden.

In Nederland worden overigens al jaren geen scheepvaartberichten meer uitgezonden op de radio. [RS/Radio.NL]