Betere DAB-ontvangst in Midden-Duitsland

De ontvangst van digitale etherradio DAB is in Midden-Duitsland flink verbeterd. Afgelopen donderdag heeft de regionale publieke omroep MDR drie nieuwe zenders in gebruik genomen. Voor het landelijke DAB-net zijn twee nieuwe zenders aangezet in Midden-Duitsland.

Afschakeling oude gemengde netten
De Mitteldeutscher Rundfunk (MDR) is momenteel druk bezig de oude ‘gemengde’ DAB-netten in Saksen (12A), Saksen-Anhalt (12C) en Thüringen (12B) te vervangen door lokale DAB-netten. Deze gemengde netten zijn ooit voor de ‘herstart’ van DAB(+) in 2011 in de lucht gebracht en worden door zowel de MDR als de landelijke zenders Deutschlandfunk, Deutschlandradio Kultur en ERF Plus gebruikt. In Saksen-Anhalt maken ook enige regionale commerciële zenders gebruik van het net.

De oude DAB-netten hebben echter een paar nadelen. Zo zijn de netten in de hele deelstaat op hetzelfde kanaal te ontvangen, waardoor regionalisering van de programma’s (nieuws) niet mogelijk is. Als oplossing zendt de MDR dan ook meerdere edities van MDR 1 Radio Sachsen, MDR Sachsen-Anhalt en MDR Thüringen uit. Daarnaast mogen de netten alleen met laag vermogen uitgezonden worden, waardoor de dekking verre van optimaal is.

In 2011 is de MDR dan ook begonnen met de omschakeling van de oude regionale netten naar de nieuwe lokale netten. In maart 2013 werd hiervoor al een flinke stap gezet, maar nu is het tijd voor de volgende stap.

Saksen
Afgelopen woensdag heeft zenderexploitant Media Broadcast de zender Schöneck op kanaal 12A (0,4 kW), in het zuidwest van de deelstaat Saksen, vervangen door een nieuwe sterkere zender op kanaal 8D (9,5 kW). Hierdoor zijn de regionale stations van de MDR in het gehele zuidwesten van Saksen goed te ontvangen.

Saksen-Anhalt
In het midden van Saksen-Anhalt heeft Media Broadcast een nieuwe zender aangezet in Schneidlingen op kanaal 11C (10 kW). Hierop zijn de regionale radiostations van de MDR te ontvangen, alsmede een aantal regionale commerciële radiostations te ontvangen.

Thüringen
In het oosten van Thüringen is de oude zender in Gera op kanaal 12B (2 kW) vervangen door een nieuwe sterkere zender op kanaal 7B (10 kW), waardoor ook hier de ontvangst van de radiozenders van de MDR flink verbeterd is.

Landelijke DAB-net
Omdat de landelijke zenders Deutschlandfunk, Deutschlandradio Kultur en ERF Plus geen gebruik meer maken van de nieuwe lokale netten, is besloten om de oude zenders in Schöneck en Gera om te zetten naar kanaal 5C en in te zetten voor het landelijke DAB-net op kanaal 5C. Hierdoor zijn de landelijke zenders alsnog digitaal in deze regio te ontvangen. Bovendien zorgt de zender Gera voor verbetering van de ontvangst op de A4 tussen Erfurt en Chemnitz en de A9 tussen Leipzig en Neurenberg.

Later dit jaar worden de laatste zenders van het oude gemengde DAB-net buiten gebruik gesteld en vervangen door nieuwe sterkere zenders voor de lokale netten. [RS/Radio.NL]