Zoek
Sluit dit zoekvak.

Zwitserland: FM mogelijk al eerder geheel uit

Zwitserse radiostations stoppen mogelijk al eerder met uitzenden via FM. Doordat het aandeel digitaal radio luisteren sneller groeit dan verwacht, gaat FM mogelijk in 2021 al geheel uit. De oorspronkelijk planning was dat dit gefaseerd tussen 2020 en 2024 zou gebeurden.

Zwitserland: FM mogelijk al eerder geheel uit In het najaar van 2017 was 61% van het radio luisteren in Zwitserland al digitaal. Een jaar eerder was dit nog ‘slechts’ 54%. Inmiddels gebeurt 34% van al het radioluisteren via DAB+. Internet volgt met 27%. FM is nog goed voor 39%.

Gemiddeld neemt het aantal luisteraars via FM per jaar af met 8%-punt. Als deze daling zich blijft voorzetten, dan luistert er eind 2020 minder dan 25% analoog naar de radio. En daarom willen de radiostations de afschakeling van FM zo snel mogelijk doorvoeren. Dubbele distributie kost immers veel geld.

Vrijwel alle radiostations in Zwitserland zijn via DAB+ en internet te ontvangen. Voor veel radiostations is DAB+ de mogelijkheid om via de ether in hun gehele taalgebied (Duits, Frans of Italiaans) uit te kunnen zenden.

FM kent alleen lokale en regionale commerciële radio. Alleen de publieke omroepen zijn in het hele taalgebied op FM te ontvangen. Het uitgebreidere aanbod en de betere ontvangst is voor veel Zwitsers al de reden geweest om over te stappen op digitale radio. In 2017 werd er een recordaantal van bijna 600.000 DAB+-radio’s verkocht in Zwitserland.

Daarom wordt er door de Zwitserse radiostations, zowel publiek als commercieel, aangestuurd op een afschakeling in 2021. En dit is wettelijk mogelijk aangezien DAB+ per 2020 de hoofddistributietechnologie voor radio wordt in Zwitserland. Hierdoor hoeven radiostations niet meer op FM te blijven uitzenden.

Verwacht wordt dat er in het najaar van 2019 een besluit wordt genomen of FM al in 2021 geheel uit gaat. [Radiowereld.NL]