Zoek
Sluit dit zoekvak.

Nieuw regionaal DAB+-netwerk Parijs in de lucht

In de regio Parijs is afgelopen week een nieuw DAB+-netwerk in de lucht gebracht. Hierdoor is het aanbod via digitale etherradio in en om de Franse hoofdstad uitgebreid met acht stations, terwijl vijf stations verhuisd zijn van lokale netwerken naar dit regionale netwerk.

Nieuw regionaal DAB+-netwerk Parijs in de lucht Oorspronkelijk was het de bedoeling dat het netwerk “Paris Etendu” oftwel “Parijs Uitgestrekt” al in 2014 als één van de eerste DAB+-netwerken van start zou gaan, maar het lukte de geselecteerde radiostations maar niet om een samenwerkingsovereenkomst te sluiten. Hierdoor kregen zij geen vergunning van mediaregulator CSA.

Paris Etendu is het grootste DAB+-netwerk van de stad dat grofweg het gebied rond Parijs tussen Beauvais en Chartres dekt.

Nieuwe kans
In 2019 kreeg het regionale DAB+-netwerk voor Parijs een nieuwe kans. 13 Radiostations werden geselecteerd en dit keer was het afsluiten van een overeenkomst geen Struikelblok, waarna de CSA overging tot vergunningverlening.

Afgelopen week, bijna twee jaar later dus, is het netwerk eindelijk in de lucht gebracht. Corona, waarbij Frankrijk in een strenge lockdown ging, zorgde voor de nodige vertraging. Voor het netwerk op kanaal 11C worden twee zenders gebruikt: één aan de westkant van de stad en één aan de oostkant.

Meer aanbod, grotere dekking
Door de ingebruikname zijn Oüi FM, Radio FG, Sud Radio, TSF Jazz, Radio Nova, Jazz Radio en Radio Notre-Dame voor het eerst digitaal via de ether te ontvangen in de regio Parijs. Daarnaast zijn Chante France, Evasion, Voltage, Générations en de publieke stadszender France Bleu Paris nu via dit netwerk te ontvangen en hebben daardoor hun digitale bereik vergroot. Eerder zonden zij uit via één van de kleinere lokale netten van Parijs.

In totaal zijn nu zeven DAB+-netwerken in Parijs in de lucht waarop 75 radiostations uitzenden. Komende zomer wordt dit aanbod verder uitgebreid als de twee landelijke netwerken van start gaan. [Radiowereld.NL]