Zoek
Sluit dit zoekvak.

Eerste testuitzendingen landelijke DAB+-netten Frankrijk

In Frankrijk zijn de eerste testuitzendingen gesignaleerd van de twee landelijke DAB+-netwerken. Onder meer in de hoofdstad Parijs en Valence, tussen Lyon en Marseille, waren de afgelopen week twee multiplexen in de lucht met 25 testkanalen met veelal het geluid van de radiozenders.

Daarnaast is op de Eutelsat 5W het aanvoersignaal voor de verschillende DAB+-zenders gesignaleerd.

‘TowerCast-m1’ bevat 13 tekstkanalen met onder meer RTL, RTL2, Fun Radio, NRJ, Nostalgie, Rire & Chansons, Skyrock en Chérie FM. Op ‘towerCast-m2’ zijn onder meer Europe 1, Virgin Radio, RFM, France Inter en FIP te vinden.

Alle stations zenden uit met een bandbreedte van 88 kbps. Sommige stations zenden zelfs al een slide-show en Dynamic Service Label (radiotext) mee.

Op dinsdag 12 oktober worden de twee landelijke DAB+-netten officieel gelanceerd. Dan is ontvangst mogelijk in de drie grote steden Parijs, Lyon en Marseille alsmede op de tussenliggende autosnelwegen A6 en A7. Hierdoor wordt al gelijk 20% van de autoroutes en 20% van de grootstedelijke regio’s gedekt. De komende jaren worden de netwerken verder uitgerold.

Opvallend is dat de opbouw van de twee netwerken verschillend is. Zo gaat netwerk “Métropolitain M1” van start via 26 zenders, terwijl “Métropolitain M2” met een zender meer start. Ook gaan de twee netwerken niet in het hele land op hetzelfde kanaal uitzenden. M1 gaat in de regio Parijs uitzenden op kanaal 6C, in Marseille op 7C en in Lyon op 7A. M2 heeft in Parijs kanaal 8C, in Marseille 8B en in Lyon 7B. [RadioWereld.NL]