Ofcom heeft de plannen voor drie nieuwe digitale radiostations definitief goedgekeurd. Hierdoor kunnen Radio 1 Dance, Radio 1 Anthems en Radio 3 Unwind gaan uitzenden op DAB+. Tegelijkertijd heeft de mediawaakhond definitief een streep gezet door een nieuwe oldies spin-off van Radio 2.
Al in april liet Ofcom weten de spin-offs van Radio 1 en 3 definitief groen licht te willen geven. Al enige tijd zijn de stations via internet te beluisteren, maar de Beeb wil de stations ook toevoegen aan het aanbod via digitale etherradio.
In april testte de BBC daarom al een nieuwe indeling van zijn DAB-multiplex met daarop drie teststreams in DAB+. Deze streams hadden een bandbreedte van 32 kbps. Tegelijkertijd werd de bandbreedte van de overige stations, die nog in de verouderde DAB-standaard uitzenden, verlaagd. De verwachting is dat de BBC dan ook op korte termijn met Radio 1 Dance, Radio 1 Anthems en Radio 3 Unwind start op DAB+.
De oldies spin-off van Radio 2 komt er definitief niet. Conform eerdere conclusies zou reclamevrije zender van de BBC teveel negatieve impact kunnen hebben op commerciële concurrenten als Boom Radio. Omdat de oudere doelgroep minder interessant is voor adverteerders is het voor commerciële radiostations die zich op deze doelgroep richten al lastig om voldoende inkomsten te genereren.
Ook de zendtijduitbreiding van Radio 5 Sports Extra krijgt geen goedkeuring van Ofcom.
Teleurgesteld
BBC Radio 2-deejay Tony Blackburn is teleurgesteld in het besluit van Ofcom om de oldies spin-off van Radio 2. “Alleen omdat Radio 2 zo succesvol is, mogen wij geen radio 2 Extra hebben,” zo schrijft hij op X. “Dit is een schandalig besluit van een organisatie die totaal geen gevoel heeft en weigert te luisteren naar degenen onder ons die programma’s maken.”
Samen met zijn collega Bob Harris steunde Blackburn het plan voor een spin-off van Radio 2 actief. In reacties op zijn post blijkt dat velen het niet met Blackburn eens zijn.
Boom Radio mede-oprichter Phil Riley is blij met het besluit van Ofcom. “We hebben altijd het gevoel gehad dat dit BBC-voorstel geen echte toenemende publieke waarde had, maar wel een kritieke bedreiging vormde voor onze toekomst.”
Desondanks kan hij sympathie opbrengen voor het standpunt van Blackburn en Harris. “Ze maakten ongetwijfeld allebei deel uit van de toekomstplannen van de BBC… Als ze ooit bij Boom Radio willen komen werken, staat de deur altijd open.” [RadioWereld.NL]