Zoeken
Sluit dit zoekvak.

In gesprek met: Rob Stenders [KX Radio]

Rob Stenders wordt op 18 april 1965 geboren in Tilburg. Al op jonge leeftijd wil hij bij de radio. De eerste single die hij koopt is “Funny Funny” van The Sweet. Zijn landelijke radiocarrière startte in 1983 bij de VARA. “Ik stuurde een bandje op en had de mazzel dat het bij de eerste keer al meteen raak was, want binnen drie weken zat ik op de zender.” Bij de VARA haalde Rob even later ook Wessel van Diepen binnen. “Op de één of andere manier kwam ik aan zijn demo en toen ik het hoorde vond ik het erg goed. De VARA was op dat moment aan het vernieuwen en bij de directie heb ik toen Wessel aanbevolen. Toen ik naar Veronica ging, kwam hij vrij snel achter mij aan.”

Jeroen van Inkel zei over Stenders & Van Inkel dat hij het in het begin helemaal niet zag zitten, omdat zijn vorige co-host Adam Curry heel erg stoer was en jij het liefste onder de tafel kroop. “Het begin was inderdaad vrij moeilijk, omdat het even duurde voordat we aan elkaar gewaagd waren. Er was wel veel respect voor elkaar wat ervoor zorgde dat we doorgingen. Uiteindelijk is het allemaal goed gekomen.”

1990: Countdown
In die periode is Rob ook op televisie te zien als presentator van Countdown. “Mijn presentatie was volstrekt inwisselbaar, zeer onopvallend. Dat wist ik zelf ook, maar ik had de mazzel dat Van Inkel naast mij stond. Hij had al ervaring met het presenteren van de Top 40, dus dat verliep wel redelijk. Het is wel grappig dat de mensen die vaak Countdown keken de namen van Simone Walraven, Adam Curry en soms Wessel van Diepen wel weten, terwijl ze mij totaal vergeten zijn. Dus eeuwigheidswaarde had het niet.”

“Countdown zocht nieuwe presentatoren en de leiding dacht dat wat wij op de radio konden, ook wel op televisie konden. Dat ik niet de traditionele mooie jongen was werd me vergeven omdat de chemie die Jeroen en ik op de radio hadden van groter belang was dan hoe we eruit zagen. Ik voelde me te weinig op mijn gemak daar om die swing uit ons radioprogramma te vertalen naar de televisie. Wat een dooie lul was ik op de buis.”

1991-1992: Van Veronica naar Power FM en weer terug
In 1991 gaat Rob naar het commerciële radiostation Power FM, maar al snel heeft hij spijt. Hij wil terug naar Veronica, maar daar is in eerste instantie geen plek. Pas als Lex Harding een groot deel van de jocks meeneemt naar het op te starten Radio 538, vallen er gaten die door Rob ingevuld mogen worden. De relatie tussen Harding en Stenders lijkt dus niet al te goed te zijn. “De persoonlijke verhouding bleef eigenlijk altijd wel goed, maar we hadden zeker onze gevechtjes. Ik was in die tijd nogal een aansteller die graag kokketeerde met zijn rebelsheid. Ik heb vaak de geknevelde vrijdeidsstrijder uitgehangen, de gekwelde artiest wiens integriteit op het spel stond. En Lex was gewoon teveel bezig met me onder controle houden.”

“Als we wat eerder een paar goede gesprekken hadden gehad hadden we het elkaar wat makkelijker kunnen maken. Door het gebrek aan communicatie, ook zeker van mijn kant, werd ik steeds ongrijpbaarder en deed wat ik wilde. Vergaderingen waar ik bij moest zijn sloeg ik over, tenzij de nieuwe Alarmschijf werd gekozen. Als ik op een gesprek moest komen met een voor mij niet zo prettige inhoud, dan kwam ik niet. Die mensen baalden dan want ze wilden mij op m’n flikker geven. Wat voor Lex pleit is dat hij mij in al die tijd nooit eruit gegooid heeft en dat heb ik vooral later zeer gewaardeerd. Het respect voor hem is altijd gebleven.”

1993-1994: Shockradio
In februari 1993 gaat een nieuw project van start genaamd Shockradio. Anderhalf jaar lang verkent Rob samen met Fred Siebelink en Floortje Dessing de grenzen van radio. “Het was één van de leukste dingen die ik heb gedaan. Jammer alleen van die naam, want dat legde zo de verplichting op om te shockeren ook al was er niks te shockeren. Aan de andere kant hebben we heerlijk kunnen experimenteren met vorm, muziek en inhoud. Alles was vrij en ik denk dat we met name onder radiomakers toen wel een standaard hebben neergezet waar mensen als Jensen en Beelen van hebben kunnen profiteren. Het was voor mijn persoonlijke ontwikkeling ook goed want bij Stenders & Van Inkel kon ik Jeroen altijd op cruciale momenten naar voren schuiven terwijl ik voor dit programma zelf de verantwoordelijkheid droeg.”

Tijdens Shockradio waren Rob en Fred voor het eerst samen te horen. Later zouden ze een onafscheidelijk duo blijken te zijn dat zelfs getrouwd is onder de noemer ‘homoGEENhuwelijk’. “Fred heb ik leren kennen bij de lokale omroep Utrecht. Voor die zender maakte hij het programma ‘Kut, het is weer maandag’ en dat terwijl het woensdag was. Met een clubje kwamen we op woensdag altijd bij elkaar om beetje te hobbyen op een lokale Utrechtse zender. Voor ons zat die gekke man. Ik wilde hem graag eens ontmoeten en dus ben ik naar de studio gegaan. Het klikte meteen, hij schoof na afloop bij mij aan en nadat we allebei gelukkig werden van Nirvana’s Smells Like Teen Spirit dat toen net uit was hebben we verkering genomen en dat is nooit meer uit gegaan.”
 
1995: Kink FM
In 1995 ging Veronica commercieel en Rob besloot om samen met onder andere Jan Hoogesteijn het alternatieve radiostation Kink FM op te zetten. Na een jaar stopte de samenwerking plotseling. “Er kwam een researchgroep uit Amerika om ons station onder de loep te nemen. Prince mochten we niet meer draaien, want dat was zwarte muziek en dat hoorde niet op een rockzender. Portishead vonden ze dance en dat deden we niet. Daar werd ik gek van. Toen er een afgezant van de researchgroep letterlijk met een rode stift langskwam om aan te geven wat wel en niet kon leek mij de basis voor het directeurschap van Kink FM teveel een wassen neus en dus besloot ik te stoppen.”

“Jan heeft het slim gedaan want hij wist dat het bureau na drie maanden weer weg zou gaan. Na die tijd had hij het gewoon terug kunnen draaien naar het orginele plan, dus ik had te weinig geduld.” Of er ooit een terugkeer van Stenders op Kink FM komt weet hij niet. “Ik heb al vijf jaar niet meer naar die zender geluisterd, dus ik weet totaal niet wat daar gebeurd.” Na het avontuur met Kink FM volgen nog enkele blauwe maandagen bij Hitradio Veronica en Jazz Radio.

1997-2004: Terug bij de VARA
Na een lange VARA-loze periode keert hij in 1997 weer terug bij de omroep waar het allemaal begon. Samen met Fred Siebelink presenteert hij ’s middags een programma, maar als Edwin Evers overstapt naar Radio 538, komt er een plek vrij in de ochtend. Rob moet het tijdsslot gaan vullen. “Het aanvankelijke plan was om Ruud de Wild naar de ochtend te zetten. Iedereen was daar voorstander van, behalve Ruud zelf. De toenmalige zendercoördinator Paul van der Lugt begon toen mijn kant op te kijken, want volgens hem waren er geen andere DJ’s in de programmering die het gat konden opvullen. Dat vond ik ook, dus probeerde ik het maar.” “Het heeft een jaar geduurd voordat het programma een beetje naar mijn zin was. Evers had het natuurlijk fantastisch gedaan en het is niet eenvoudig om zo’n instituut te vervangen. Ik wilde vooral niet doen wat Edwin gedaan had dus dan ga je zoeken naar een eigen vorm. Het kwartje begon te vallen naar aanleiding van kritiek van mijn collega Wim Rigter. Die zei dat mijn programma aardig was maar ook vorige week of om drie uur uitgezonden had kunnen zijn. Met een ochtendshow mag dat nooit gebeuren.”

2004-2005: Het avontuur Yorin FM
In juni 2004 begon Rob bij Yorin FM, een commerciële zender die tot dan toe nooit succesvol was geweest. “Het uiteindelijke proces tussen gevraagd worden en besluiten om ja te zeggen heeft een jaar geduurd. Het probleem was vrij overzichtelijk, want ik zat goed bij de VARA en 3FM. Aan de overkant lonkte naast een grote pot geld ook het avontuurlijke idee achter de nieuwe opzet van Yorin FM. Het was één zender met hopelijk één visie. Dat het niet helemaal geworden is heeft dan te maken met een paar factoren. 3FM is in het hele land te ontvangen en Yorin FM in iets meer dan de helft. Dat scheelt al fors. We zwalkten nogal van links naar rechts en waren niet echt duidelijk in wat we nou waren. Elke maand waren we weer een ander stationnetje.”

“Wat mijn eigen porgramma Stenders Vroeg Op betreft had ik in die periode veel gezeik met mijn gezondheid. Met name een redelijk lange absentie vanwege knobbeltjes op mijn stembanden zorgde niet voor gewenste continuïteit en dat is ’s ochtends belangrijk. Ook steunpilaar en sidekick Margreet van Gils verdween vanwege trip naar Afrika. Dat duurde weer even voordat we daar een goede opvolger voor hadden in de persoon van Jeroen Kijk in de Vegte. En laten we niet vergeten dat 3FM natuurlijk een geweldige opvolger had met Giel Beelen. Die vond ik al heel lang fantastisch en dat is er ook dubbel en dwars uitgekomen. Ik ben er wel van overtuigd dat we met ons programma op termijn een eind gekomen waren, want we hadden de vorm en continuïteit de laatste maanden behoorlijk te pakken. Maar dan heb je tijd nodig en die was er niet meer.”

Stenders Vroeg Op liep regelmatig uit, soms tot half 11. “Dat vond ik gewoon leuk, er zat geen diepere filosofie achter. Ik overlegde het wel met de mensen die na mij zaten. In feite heb ik het gejat van Jensen, want op Veronica deed hij dat ook al.” Daardoor ontstond het effect dat er veel gesproken woord te horen was op Yorin FM. “Of dat slim was? Geen idee. De directie heeft er in ieder geval nooit wat van gezegd. Ze vonden het wel prima, want ik was een dure jongen die per dag minimaal een uur extra werkte zonder daarvoor een rekening te sturen.”

Spijt van zijn overstap heeft hij niet echt gehad. “Spijt moet je vooral hebben van de dingen die je niet gedaan hebt. Het zag er goed uit bij een sterke organisatie als RTL. Ik kon niet vermoeden dat RTL de handel zou verkopen aan SBS en dat er daar wat meewarig werd gekeken naar de vrijheidsclausule in mijn contract. Ik mocht mee naar Caz! als ik maar niet mezelf was, hahaha.”

2006: Stenders Late Vermaak
Eind dit jaar start op Talpa de show Stenders Late Vermaak waarin een deel van de items uit de radioshows van Rob terug zullen komen. “Ik sta nog steeds bij RTL onder contract, dus in feite word ik nu uitgeleend aan Talpa. Daar heb ik keurig om toestemming gevraagd, net als voor de maand invallen op 3FM in augustus. Ik heb totaal geen verwachtingen over het aantal kijkers of zoiets. Er is geen vergelijkbaar programma, dus dat maakt het moeilijk te voorspellen. Ik hoop voor Talpa in ieder geval dat het een succes wordt, want ik vind het stoer dat ze het aandurven. Ik heb sowieso het idee dat Talpa leuk bezig is. Ze hebben nu al een geweldige traditie met Nederlandse series, want NieuwDier is leuk en ik denk dat het man/vrouw duetje van Beau en Linda goed gaat worden. Geer en Goor zijn bij vlagen briljant. Naast de usual suspects komen er toch veel nieuwe dingen vandaan.”

Ondertussen is Rob ook bezig met het schrijven van een boek. “Het is best onderhoudend denk ik om te lezen, want mijn radiogeschiedenis is op zijn zachtst gezegd turbulent. Nog geen DJ heeft het volgens mij gedaan terwijl er interessante types rondlopen om over te lezen zoals Lex Harding, Adam Curry en Willem van Kooten. Die zouden het spreekwoordelijke boekje van mij ook open mogen doen. Mijn boek zou in december uitkomen maar is wat uitgesteld omdat ik aanvankelijk alleen over de ochtendshow zou schrijven, terwijl het nu over mijn hele leven gaat. Het komt in maart uit inclusief een luisterboek met de stemmen van alle Stenders Vroeg (Op) medewerkers zoals Henkjan Smits, Giel Beelen, Big Brother Bart en Patrick Kicken.”
 
2004-2006: KXradio
KXradio is het eigen radiostation van Rob. 24 uur per dag zijn er platen te horen onder het motto ‘For the love of music’. Een format is er niet, dus de vrijheid voor de DJ’s staat voorop. De zender is vanaf januari of februari in heel Nederland via de digitale kabel te ontvangen en natuurlijk wereldwijd op het net. De programmering bestaat uit veel bekende namen, zoals Henk Westbroek, Leo Blokhuis, Toine van Peperstraten en Gerard Ekdom. “We hebben een leuk clubje liefhebbers bij elkaar. Wie ik nog mis? Nou Giel Beelen zou tof zijn, Joost Zwagerman staat op mijn verlanglijstje net als Raymzter, Lex Harding en Felix Meurders. Overigens vind ik het wel ontzettend jammer dat Mark van den Akker ermee gestopt is. Hij belde me na aflevering twee op dat hij er geen plezier in had, dus hield hij ermee op. Waarom moet je aan hem vragen, want zijn wegen zijn ondoorgrondelijk.”

Het station is niet goedkoop. “Laat ik het zo zeggen: we hebben heel wat voor the love of music over. Voor een hobbyproject is het duur, dus we zijn wel op zoek naar een partner. Voor elke luisteraar moet je geld betalen en die komen er dagelijks bij bosjes bij. Om nog maar te zwijgen over de kosten van onze uitgebreide podcastservice. Dus we zijn wel op zoek naar een partner met een zwangere beurs. Dit station zou namelijk wel eens toekomst kunen hebben want het is de enige zender met echt veel variatie.”