Zoek
Sluit dit zoekvak.

Personeel zegt wederom vertrouwen in Porsius op.

Rond bestuursvoorzitter P. Porsius van de Holland Media Groep (RTL4, RTL5 en Veronica) is woensdag een vertrouwenscrisis uitgebroken. De journalistenvakbond NVJ en FNV Kiem voor het technisch personeel accepteren Porsius niet langer als gesprekspartner. Ook de ondernemingsraad van HMG heeft volgens een ingewijde niet langer vertrouwen in de topman. De vakbonden willen nu de ongebruikelijke stap zetten om rechtstreeks met de aandeelhouders, Veronica-voorzitter J. van der Reijden en de Luxemburgse CLT-topman R. Sautter, aan tafel te gaan zitten. Aanleiding voor de vertrouwenscrisis zijn toezeggingen die Porsius volgens de bonden heeft gedaan over de arbeidsvoorwaarden van het facilitaire bedrijf T&O, een onderdeel van HMG. Dat wordt verkocht aan branchegenoot Sonotech. Porsius zou hebben toegezegd dat de T&O-werknemers hun CAO naar de nieuwe werkgever kunnen meenemen en zou ook een werkgelegenheidsgarantie hebben afgegeven. Volgens de HMG-woordvoerder klopt het dat op deze punten “enige miscommunicatie” is geweest, maar die problemen zouden inmiddels uit de wereld zijn geholpen. Maar volgens de vakbonden en de ondernemingsraad zijn de problemen nog levensgroot. HMG’ers die van FNV Kiem lid zijn, vinden dat er met Porsius “niet meer te praten valt”. De NVJ vreest dat journalistieke werknemers eenzelfde lot wacht als hun technische collega’s. Met HMG gaat het dit jaar niet echt goed. Vorig jaar wist het bedrijf de winst dankzij bezuinigingen op te voeren naar 73 miljoen gulden. Dit jaar is duidelijk geworden dat RTL 4, het grootste commerciele tv-station van Nederland, nauwelijks profiteert van de sterke groei van tv-reclames. (Volkskrant, Herbie)