Radio Veronica revival flashback

De Radio Veronica Revival zit er op, nabeschouwingen in de Belgische en Nederlandse nieuwsgroepen (radio) doven langzaam uit. Ook onze redactie ‘ontsnapte’ niet aan een stroom ‘diepe overpeinzingen’. Enkele veel voorkomende opmerkingen en vragen hebben we gebundeld in een nieuw artikel.

Tekst en uitleg..
Vlak voordat de Veronica 1224-programma’s de lucht ingingen, heeft Q-Radio van het Commissariaat voor de Media (CvdM) toestemming gekregen om een tweede programma uit zenden. De Q-Radio directie diende het verzoek in, nadat een brief van het CvdM duidelijk had gemaakt dat dit station verantwoordelijk zou worden gehouden voor alles wat er op de 1224 kHz gebeurde. Nog tijdens de ‘zeezender Veronica’-uitzendingen kon een woordvoerster van het CvdM niet zeggen of er daadwerkelijk een toestemming voor het mogen uitzenden van een tweede programma was verstrekt. Maar nu blijkt dit wel degelijk het geval te zijn geweest. Het verkrijgen van een dergelijke toestemming is overigens een fluitje van een cent.
Etherfrequenties (en ook kabelfrequenties) worden toegewezen aan organisaties, waarbij soms ook bepalingen van kracht zijn ten aanzien van het gehanteerde format. In sommige gevallen kun je daarom als radiostation niet van je format afwijken, op straffe van het mogelijk kwijt kunnen raken van je ether- of kabelfrequentie. In bepaalde andere gevallen kan dit weer niet. En meestal is het gewoon een kwestie van de wijze waarop de ‘programma-omschrijving’ is geformuleerd.

Hypothetisch voorbeeld..
Stel, je hebt als radio-organisatie vijf FM-etherfrequenties in de schoot geworpen gekregen. Dan mag je vervolgens bij het CvdM in Hilversum vijf toestemmingen gaan halen, om vervolgens via al die frequenties verschillende programma’s uit te zenden. Je zou bijvoorbeeld kunnen denken aan het verregionaliseren van je nationale formule. Je houdt je nationale programma’s, maar voegt er regionaal nieuws aan toe, en dat is het belangrijkste, voor regionale adverteerders. Zo zou de reclamespot van een surfplankenwinkel in Leeuwarden, wel op Noordzee FM in het noorden van het land te beluisteren kunnen zijn, maar niet worden uitgezonden via de Noordzee FM-zenders in Rotterdam, Amsterdam, Noord-Brabant en de Achterhoek. En door de enorm grote groep van regio-adverteerders aan te boren, betekent dit weer extra inkomsten voor de landelijke commerciële stations. De regionale commerciële doen immers ook hun best om via hun verkooporganisaties de landelijke adverteerders binnen te halen.

Bandjes luisteren bij het CVDM.
Ondertussen worden bij het CvdM in Hilversum de opnamen beluisterd van de Veronica 1224-programma’s. Onderzocht wordt of ‘het tweede programma van Q-Radio’, is uitgezonden volgens de regels zoals die in de Nederlandse Mediawet te vinden zijn. Nadat deze programma’s in kaart zijn gebracht, zal het Commissariaat voor de Media een standpunt bepalen, waarna al dan niet sancties zullen volgen. (M-Visie)