Search
Close this search box.

COLUMN: TV en RADIOWERELD

Ik heb een hoge pet op van Kas van Iersel. Mensen die hem in het verleden hebben bekritiseerd als presentator van bijvoorbeeld De Avondspits, zijn voorbij gegaan aan het veelzijdige talent van deze vakman. Een tweede Frits Spits zul je nooit worden en dat is maar goed ook. Ik denk dat het ook nooit de bedoeling is geweest dat te willen bereiken. Kas was gewoon Kas en presenteerde het programma op zijn eigen manier. Zoals Kas eigenlijk alles op zijn eigen manier doet. En die manier bevalt me wel. Hij heeft de hele wereld rondgezworven om het presentatievak overal te leren. Hij volgde opleidingen in Amerika en keerde terug naar ons kleine landje om zijn kunnen tentoon te spreiden. Met succes. En niet alleen voor de radio.
Inmiddels is hij alweer geruime tijd bekend van het spelletje Denktank en het programma Over de balk. Beiden uitzendingen van Veronica. Naar ik heb begrepen, is aan het dienstverband van Kas bij die club echter een einde gekomen na onderlinge meningsverschillen. Het zal vast niet lang duren voordat hij weer ergens anders opduikt. Zo’n talent lijkt me gewild bij veel zenders.

Maar Kas is dus één van die mensen die de overstap heeft gemaakt van radio naar tv. En hij heeft dat uitstekend gedaan. Zijn beide tv-programma’s heb ik veelvuldig met genoegen bekeken. En de overstap betekende niet dat de RadioWereld het voortaan zonder hem moest stellen. Van voor Veronica FM ging hij gewoon door met het maken van leuke vlotte programma’s. En zo zijn er wel meer mensen geweest die in de loop der jaren de overstap hebben gemaakt van radio naar tv. Eddy Keur bijvoorbeeld.
Hij deed een aantal jaren geleden de quiz Jackpot, die mijns inziens veel te vlug weer van de buis is verdwenen. Later kwam hij met een reisquiz en nog wat andere programma’s. Het grote succes bleef echter uit. En da’s jammer, want hij kan het best wel. Tegenwoordig is Eddy vooral actief achter de schermen en bedenkt hij nieuwe tv-programma’s. Het nu al omstreden programma waarin een vrouw een spermadonor kan winnen is ontsproten uit zijn brein. En de Sexclub on the beach, de geflopte quiz van Silvana, kwam meen ik ook van Eddy Keur Productions.

Zijn er nog meer bekende deejays die we zagen op tv? Ja! Tommie Mulder deed ooit iets met zingende kinderen bij de Tros. Dat was van korte duur. Misschien maar beter ook. Tom is gewoon radiomens. Nou, dan natuurlijk de eerder genoemde Frits Spits. Onder meer bekend van de ochtendprogrammering. En Rocky Tuhuteru. Ooit landelijk geïntroduceerd door de KRO op Radio 3, tegenwoordig nieuwslezer bij TV Noord Holland. Maar ook voor de KRO actief geweest op tv. En zo zijn er nog wel een stel die van twee walletjes hebben gegeten. Allemaal prima en beslist toe te juichen als het een verrijking van het tv-aanbod betekent. En andersom? Ja, ook dat gebeurt. Er zijn ook mensen die bekend zijn van tv en dan later iets bij de radio gaan doen. Fabiënne de Vries bijvoorbeeld. Zij was eerst veejay voor TMF en ging later aan de slag bij de publieke radio. Ook in deze categorie zijn er wel een aantal voorbeelden op te sommen.

Maar helaas zijn er ook minder geslaagde transfers. Zo kwam enkele weken het onzalige bericht tot mij dat Paul de Leeuw weer op de landelijke radiozender komt met een vast programma. Een gevoel van walging bekroop mij. Paul de Leeuw. De man die ooit werd omschreven als een slechte zanger met een goede smaak. Helaas, die smaak herken ik niet terug in zijn presentatiestijl. Op tv zal het misschien allemaal best leuk zijn (hoewel ik regelmatig terugverlang naar de tijd dat Ivo Niehe het Nationaal Songfestival presenteerde) maar voor de radio vind ik Paul niet de meest ideale aanwinst. En dat is voorzichtig uitgedrukt.
Ik heb Paul de Leeuw eerder aan het werk gehoord in zijn eigen programma op 3FM. Ik meen dat het de dinsdagochtend was, ergens in 1992 ofzo. Ik had destijds een Engels meisje naast me op de afdeling waar ik werkte. Zij sprak geen woord Nederlands en verstond dus niets van wat De Leeuw zoal brulde. Ik herinner me de uitzending waarin Paul het nummer Vogue van Madonna draaide. Letterlijk tussen ELKE regel van de tekst riep Paul iets. Steeds hetzelfde woord. Geen idee wat, want Paul is doorgaans toch al slecht te verstaan. Maar het zeer gemeende “shut up”, dat opeens naast mij klonk, zei alles.

Nu weet ik ook wel, de helft van Nederland vindt hem geweldig en de andere helft kotst hem uit, maar dan nog. Hij kan zich beter gewoon beperken tot het maken van veelbekeken tv-programma’s. Als hij daarnaast dan ook zo nu en dan een plaatje zingt, vind ik dat prima. Ik wil het zelfs wel draaien in mijn radioprogramma’s, want slecht vind ik het niet. Alleen soms wat pijnlijk gezongen. Maar dat went.
Wakker worden met De Leeuw op mijn “dreammachine” (apparaat dat vroeger wekkerradio werd genoemd) zal bij mij echter nooit wennen. Hoeft ook niet trouwens, want ik luister al jaren niet meer naar 3FM. Het is alleen zo sneu voor de mensen die dat wel doen. Of zou hij door de Vara bij een andere zender worden ondergebracht? Radio 2 ofzo? Whatever… Ik zal hem niet snel tegenkomen. Ik heb vrijwel geen interesse meer in de publieke zenders. En da’s jammer. Hoe zou dat toch gekomen zijn…?

Raimond Bos

presentator@hotmail.com