Het bestuur van stadsomroep Haarlem 105 stapt waarschijnlijk naar de rechter en de Raad voor de Journalistiek naar aanleiding van een onjuist en suggestief artikel dat het Haarlems Dagblad afgelopen zaterdag publiceerde. Volgens het bestuur van de zender heeft de krant feiten zodanig uit hun verband gerukt zonder open te staan voor nadere uitleg van de situatie, dat er sprake is van moedwillige onjuiste berichtgeving. De zender wil de krant aansprakelijk stellen voor de schade die daardoor ontstaan is.
De krant beweert ten onrechte dat Haarlem 105 moet stoppen met uitzenden. Zowel juridisch als financieel is er geen enkele reden te twijfelen aan het voortbestaan van de zender. Haarlem 105 is financieel gezonder dan ooit tevoren, ook al suggereert de krant het tegendeel. Sinds de zender in de zomer van 1997 in surcéance van betaling verkeerde, is juist het grootste gedeelte van de tekorten weggewerkt. Intussen kan de zender het zich zelfs veroorloven meerdere journalisten en technici betaald in dienst te hebben. Ondanks de toegenomen concurrentie is Haarlem 105 financieel gezond.
Sinds anderhalf jaar is de zender verwikkeld in een briefwisseling met de rijksoverheid. Haarlem 105 is boos dat maar liefst twee commerciële omroepen een frequentie hebben gekregen in de regio Haarlem en dat een derde frequentie in Amsterdam door Veronica FM in gebruik is genomen. De stadsomroep probeert al lange tijd een oplossing te vinden voor het slechte bereik van de eigen frequentie 105.1. Die frequentie is in Haarlem weliswaar goed te ontvangen, maar in Haarlemmerliede en Spaarnwoude is de ontvangst niet overal goed.
Volgens de mediawet is er een voorkeursrecht voor publieke omroepen bij de verdeling van de schaarse frequenties. De rijksoverheid is dus wettelijk verplicht publieke omroepen een geschikte frequentie te geven voor het gehele uitzendgebied. En van de beschikbare frequenties had daarom naar Haarlem 105 moeten gaan. De zender voert hierover samen met de organisatie van lokale omroepen OLON een juridische procedure tegen de overheid. Een eerste zaak hierover hebben zij onlangs gewonnen, maar dit heeft nog niet geleid tot een betere oplossing.
Het ministerie van verkeer & waterstaat heeft de omroep een voorstel gedaan voor een andere oplossing, die minder goed maar wel duurder is. De zender wil hier alleen mee instemmen als de meerkosten vergoed worden door het Rijk. Het gaat om een eenmalig bedrag van 22.000 gulden en maandelijks 1470 gulden. Kosten die de omroep niet zou hoeven maken als het Rijk de wettelijke voorkeursregeling zou naleven!
De onjuiste berichtgeving in het Haarlems Dagblad berokkent de zender schade: het bericht leidt tot derving van reclame-inkomsten door adverteerders die van een campagne afzien. Daarnaast verwacht de omroep dat het meer geld en moeite zal kosten openstaande vacatures op de redactie in te vullen. Het bestuur van Haarlem 105 komt binnenkort bijeen om de te nemen stappen te bespreken. (M / Haarlem 105)