Britse fusie met CLT-UFA grootste tv-groep Europa

De Britse mediagroep Pearson wil zijn televisie-poot laten samengaan met het Luxemburgse CLT-UFA. Door de fusie ontstaat de grootste tv-groep van Europa. CLT-UFA is in Nederland met een belang van 65 procent grootaandeelhouder van de Holland Media Groep (RTL 4, 5 en Veronica) en neemt op termijn de resterende 35 procent van de aandelen over van de Vereniging Veronica.

Enthousiasme
“We zijn enthousiast over de fusie. De samenwerking versterkt de positie van onze grootste aandeelhouder. Bovendien krijgen we toegang tot een gevarieerder aanbod van tv-programma’s en biedt deze fusie ons nog meer mogelijkheden op het gebied van nieuwe media”, zegt een woordvoerster van HMG. Zij verwacht dat de kijker weinig zal merken van de verandering achter de schermen.
Het Luxemburgse bedrijf (waar het Duitse Bertelsmann en het Belgische Groupe Bruxelles Lambert een meerderheidsbelang in hebben) heeft in tal van Europese landen tv-stations, waaronder het Duitse RTL en het Vlaamse VTM, en beschikt over een omvangrijk radionet. Pearson TV is een toonaangevende aanbieder van programma-formules, vooral op gebied van series, spelletjes en soaps. (Telegraaf)