Kort nieuws op vrijdag 14 april

Vandaag zijn we iets later met het Laatste Media Nieuws, oorzaak, af en toe kom je slaap te kort, dus moet je eens lekker uitslapen.

Een meerderheid van de Tweede Kamer is woensdag akkoord gegaan met de lijst van evenementen die behouden moeten blijven voor het open televisienet en dus niet achter de decoder mogen verdwijnen. Op de lijst staan onder meer interlands van het Nederlands elftal, de WK schaatsen, de Elfstedentocht, het Prinsengrachtconcert en het Eurovisie Songfestival

Vanaf 18 mei start het nieuwe filmkanaal CineNova. Tegen betaling van ongeveer 29 gulden per maand zullen 24 uur per dag films te zien zijn uit de Verenigde Staten, Europa en Azië. Volgens directeur J. Zwerus gaat het om kwaliteitsfilms voor een breed publiek. De betaalzender heeft via UPC, Casema en Mr Zap (een samenwerkingsverband van acht kabelmaatschappijen) een dekking van ruim 70 procent in Nederland.

Minister Jorritsma gaat kabelmaatschappijen scherper controleren. De VVD-bewindsvrouw van Economische Zaken wil voorkomen dat kabelaars als UPC hun monopolie op het netwerk misbruiken om eigen omroepen en internetaanbieders te bevoordelen.

Rob Muntz mag van hoofdredacteur televisie Hans Maarten van den Brink vanaf volgend seizoen weer items maken voor het VPRO-programma ‘Waskracht!’.

De overname van SBS door UPC niet nog niet zeker, de koersval maakt UPC minder waard De twee partijen kwamen in maart overeen dat UPC 2,8 miljard dollar in aandelen zou betalen voor SBS. Het aandeel UPC was toen ruim 76 euro waard. Door de sterke koersdaling van de afgelopen tijd is de waarde nu nog slechts 46,7 euro. Hierdoor is het bod minder waard geworden. Ondanks de koersdaling is UPC wel van plan zijn omruilbod op SBS te handhaven. De voorwaarden van het bod zijn wel gewijzigd; UPC heeft het recht het bod te verbreken als de gemiddelde slotkoers op tien willekeurige dagen voor de geplande start van het bod niet hoger is dan het aangegeven niveau.

Totnogtoe hebben 41 landen het ‘format’ van het tv-programma ‘De Mol’ gekocht. Volgens de VRT is dat nog nooit gebeurd voor een ‘format’. Wie de rechten van een ‘format’ koopt, mag enkel het programmaconcept gebruiken. De koper haalt hiermee dus geen afgewerkt product in huis, maar kan een gelijkaardig programma maken met eigen presentator en sterren.

De netwerken van de drie grootste kabelbedrijven zijn aan elkaar gekoppeld. Dat betekent dat UPC Nederland, Essent Kabelcom en Casema voortaan de afwikkeling van hun vaste telecommunicatiediensten buiten KPN om kunnen regelen. Samen bedienen ze 80 procent van de kabelgebruikers. De drie willen verder samenwerken. Ze streven naar een alternatieve infrastructuur en meer concurrentie met KPN. Ze verwachten dat de koppeling gunstig zal zijn voor de tarieven die de klant voor een aansluiting betaalt. De drie hebben toezichthouder Opta ingelicht over de koppeling.

Edwin Evers en Jeroen van Inkel zijn niet de bekendste radio-dj’s van ons land. Zij moeten het afleggen tegen dj’s die al jaren actief zijn in de ether: Erik de Zwart, gevolgd door Frits Spits en Henk Westbroek. Dat blijkt uit het Sensor-onderzoek van CIA Medianetwork, dat Trendbox in de week van 27 maart tot en met 1 april onder 497 Nederlanders van 16 jaar en ouder uitvoerde.

SBS Broadcasting en UPC kondigen vandaag de eerste twee van de in totaal vier themazenders aan, een filmkanaal gericht op jongeren (18-34 jaar) en een zogenaam ‘Gold-kanaal’, dat een bredere doelgroep moet bedienen. De beide 24-uurszenders gaan dit najaar van start via het kabelnetwerk van UPC in Nederland, maar vanaf 2001 ook in andere landen. Van de andere twee zenders wordt er een naar verwachting een shoppingkanaal.

De commerciële omroep die het bedrijf Mega Media Velsen (MMV) in Velsen wil beginnen, hoeft niet te rekenen op een kabelfrequentie. Multikabel heeft laten weten dat de aanvraag voor het radiostation werd afgewezen door de programmaraad.

‘Dell Computer wil inspelen op nieuwe technologie. Zo gaat de computerreus WAP-telefoons aanbieden.

Zaterdag 15 april worden in Ahoy’ Rotterdam de TMF Awards weer uitgereikt. Radio 538 is er de hele dag bij aanwezig met interviews en reportages. Van 09 uur ’s ochtends tot 20 uur ’s avonds kun je meeluisteren naar de voorbereidingen van de Awardsuitreiking. De Non Stop 40 zal daarom voor eenmaal gepresenteerd worden, door Jeroen Nieuwenhuize. Dancetrends vervalt, in de plaats daarvan hoor je Lindo Duvall tussen 18 en 20 uur.

Bezitters van een semafoon van het bedrijf CallMax kunnen het apparaat voorlopig blijven gebruiken. Eind maart werd surseance van betaling aangevraagd, maar inmiddels heeft zich een financier gemeld, die al eerder een boedelkrediet gaf. Volgens de directie van CallMax is een doorstart zeker. Het nieuws dat CallMax failliet zou gaan, zorgde voor opschudding onder politie- en brandweerkorpsen en ambulancediensten. Daar worden nog veel van dergelijke maxers gebruikt. De instanties gebruiken semafoons in plaats van gsm’s omdat ze minder gevoelig zijn voor storingen en een betere dekking hebben.

De Opta vindt de tarievenstructuur van gsm-aanbieders veel te ingewikkeld. De telecomwaakhond gaat daarom regels opleggen voor het presenteren van de prijzen.

Endemol maakt zich geen zorgen over overnamebod Telefonica. Terwijl de zorgen bij het bod van UPC op SBS toenemen zegt Endemol dat er van een soortgelijke situatie geen sprake is bij het bod dat het Spaanse telecomconcern Telefonica heeft gedaan op de Nederlandse productiemaatschappij. De koers van het aandeel Telefonica is niet zoveel gedaald dan die van UPC en ook is Telefonica, in tegenstelling tot UPC, een zeer winstgevend bedrijf. Overigens maakte toekomstig Endemol-eigenaar Telefonica bekend dat het, in zijn streven naar een groter marktaandeel in Latijns-Amerika, in dialoog is met de Amerikaanse tv-bedrijven Univision Communications en Telemundo Group.

Voor wie echt alles wil weten over John Lennon kan zich verheugen op de komst van een heuse ‘John Lennon Encyclopedie’. Het meest uitgebreide werk ooit over de ex-Beatle komt in juli uit. De auteur is Bill Harry.

De gemeente Groningen wil af van de lelijke gsm-masten. Met name op plekken waar de masten goed zichtbaar zijn, moeten ze weg. De gemeente heeft daarover afspraken gemaakt met de vijf grote operators in mobiele telefonie. In ruil voor medewerking krijgen de telco’s alsnog een bouwvergunning voor zo’n tweehonderd masten, die al zijn gebouwd, maar in feite illegaal geplaatst zijn. Antennes die nu op plekken staan die teveel opvallen moeten wel verplaatst worden.

Heeft u iets te melden, laat het ons weten. Persberichten en tips blijven altijd welkom, (evt anoniem). Laat het weten via een persoonlijk E-mailtje aan de webmaster of via deze site Alles is welkom. (M)

Prettig weekend. (Beter Opgebrand Dan Uitgeblust.)