Zoek
Sluit dit zoekvak.

RADIO 538 OPENT AANVAL OP 3FM

De Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) mag zich uitspreken over de concurrentiestrijd tussen het publieke Radio 3FM en het commerciële Radio 538. Direkteur Erik de Zwart van Radio 538 heeft in een brief aan de NMa zijn beklag gedaan over de weigering van de STER om de nieuwe reclamespotjes van Radio 538 uit te zenden.

Ook IP, de reclameverkoper van RTL4, RTL5 en Veronica, heeft de reclame voor de muziekzender geweigerd. ,,Zij beschouwen ons als concurrentie. Maar zo ben je wel met oneerlijke concurrentie bezig. De STER en IP schermen zestig procent van de reclamemarkt af. De NMa mag nu beoordelen of dat eerlijk is”, zei De Zwart woensdag bij de presentatie van de nieuwe programmering van Radio 538. De directeur-discjockey roept al jaren dat de publieke zenders teveel privileges krijgen in vergelijking met de commerciële stations en zich meer aan hun publieke taak moeten houden. ,,Radio 3FM doet precies hetzelfde wat commerciële stations ook doen. Sorry hoor, maar daar betaal ik geen belasting voor.”
De Zwart bevestigde dat Radio 3FM diskjockeys van zijn zender heeft benaderd voor een overstap. “Daarmee geven ze in feite toe dat zij hetzelfde nastreven.” Maar stapt Edwin Evers niet binnenkort voor veel geld – volgens de geruchten ruim een miljoen gulden – over van de publieke zender naar Radio 538? ,,Juist, ook een teken dat 3FM hetzelfde doet als een commerciële zender. Edwin gaat bij ons precies hetzelfde programma maken.” Dat gebeurt vanaf 17 april. Op die dag is ook Jeroen van Inkel, overgekomen van Veronica FM, voor het eerst te horen op Radio 538.

Met de komst van deze twee zwaargewichten is volgens De Zwart zijn ‘dreamteam’ compleet en kan de echte strijd met de concurrentie beginnen. Die moeten binnen een jaar resulteren in een toename van het marktaandeel van 6,7 tot 10 procent. Radio 538 wil marktleider worden onder de groep luisteraars van 10 tot 35 jaar. Maar daarvoor is wel een landelijk bereik nodig. ,,Mensen in Limburg, Noord-Brabant en grote delen van de Achterhoek kunnen Radio 538 nog steeds niet via de ether ontvangen”, aldus De Zwart. (Utrechts Nieuwsblad/www.radiowereld.nl/3FM)