Klap voor filmmakers na schrappen van fiscale aftrekposten
Het doek dreigt te vallen voor de Nederlandse filmindustrie, die juist sinds vorig jaar een ongekende bloeiperiode beleeft.
Aan de lucratieve fiscale aftrekpost voor beleggers in Nederlandse films komt in het nieuwe belastingstelsel per 1 januari 2001 een einde. Tegen alle verwachtingen van de Nederlandse filmindustrie in komt er zo goed als zeker geen nieuwe regeling voor in de plaats.
Wel wordt de pijn voor filmproducenten en beleggers iets verzacht door een overgangsmaatregel. Hierdoor kan er voor een beperkte, nader te bepalen periode na het jaar 2000 nog fiscaalvriendelijk in Nederlandse films worden belegd. Dat is gisteren besloten op het ministerie van Financiën, zo bevestigt een woordvoerster van staatssecretaris Bos.
Varianten
De huidige regeling, waarbij beleggers als ‘commanditaire vennoot’ van een filmproductie allerlei belastingvoordelen genieten, past op geen enkele wijze in het nieuwe fiscale stelsel. Dat geldt ook voor de zes tot acht varianten die Financiën de afgelopen maanden heeft doorgelicht.
Bovendien zou een speciale aftrekpost voor beleggers in films worden afgekeurd door de Europese Commissie, zo concludeert Financiën na lang puzzelen.
Bos moet nog overleg voeren met zijn collega’s van de ministeries van Economische Zaken en Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen. Maar Financiën meent nu al dat een speciale aftrekpost voor de film “zo goed als onmogelijk” te handhaven valt, aldus de woordvoerster.
De huidige riante aftrekpost, die sinds eind 1998 bestaat en waarbij beleggers nauwelijks of geen risico lopen, is een doorslaand succes. Tot nu toe hebben particuliere beleggers voor ongeveer 400 miljoen gulden in Nederlandse speelfilms geïnvesteerd.
Vorig jaar keurde de overheid op basis van de speciale aftrekpost 49 aanvragen goed voor Nederlandse films met een gezamenlijke productiewaarde van maar liefst 648 miljoen gulden, zo blijkt uit cijfers van het ministerie van Economische Zaken. Dat bedrag wordt volgens een woordvoerder van EZ dit jaar ruimschoots overtroffen. (Telegraaf)