Omroepland ligt niet wakker van domeinkaper

Stichting WWW lijkt gespecialiseerd te zijn in het claimen van domeinnamen van bekende Nederlandse TV-programma’s.

Wie RTL4live.nl, Bananasplit.nl of 5inhetland.nl intypt in zijn browser, komt niet uit bij de programma’s met deze naam. Hilversum lijkt te laat te zijn met het vastleggen van de domeinen van haar programma’s. Alleen al Stichting WWW heeft 14 van dergelijke domeinen geregistreerd.

Dit keer is het niet Gijs Graafland van NameSpace die de gemoederen bezighoudt, maar het relatief onbekende Stichting WWW Net als NameSpace houdt dit bedrijf zich onder meer bezig met handel in domeinnamen. Een recent afgesloten veiling heeft echter niets opgeleverd.

Barendenvandorp.nl: 35.000 gulden
Hierin werden bijna honderd .nl-domeinen aangeboden, de meeste voor 10.000 gulden, Barendenvandorp.nl zelfs voor 35.000 piek. Naast het onvermijdelijke lekkergeil.nl bevonden zich opvallend veel Hilversumse domeinnamen onder dit aanbod. Vooral de Holland Media Groep (Veronica, RTL4 en 5) moet het ontgelden.

Stichting WWW registreerde namelijk naast Barendenvandorp.nl ook Brardgaatextreem.nl, 112weekend.nl (beide zijn programma’s van Veronica), RTLlive.nl, Sponsorbingo.nl (bekende programma’s van RTL4), 5inhetland.nl, Ladiesonly.nl en Kwestievankiezen.nl (alle drie van RTL5). De echte site van het programma Sponsorbingo is nu te vinden via het omslachtiger www.rtl4.nl/sponsorbingo.

Van de TROS werden de domeinen Rapatongo.nl en Bananasplit.nl ‘geleend’, van de VARA Ouwejongens.nl en Showvanjeleven.nl, van de AVRO Tussenkunstenkitch.nl (dus zonder de ‘s’ van kitsch) en van de EO Chirurgenwerk.nl.

RTL4 en programmamakers Barend en Van Dorp stapten al naar Stichting WWW toe voor het domein Barendenvandorp.nl. Dit is toen overgedragen aan RTL4, aldus Daniël van Wijnen van provider Website4You, dat nauw gelieerd is aan Stichting WWW. “We hebben altijd alles netjes kunnen regelen. We verkopen weliswaar domeinen, maar dat is meer om de kosten eruit te kunnen halen. We zijn absoluut niet vergelijkbaar met NameSpace”, aldus Van Wijnen.

Het belangrijkste doel van het registreren van dergelijke namen is volgens Van Wijnen het genereren van zoveel mogelijk hits voor de site BekendeNederlanders.nl. Het is de bedoeling dat domeinen als Bananasplit.nl hiernaar gaan linken. Nu gebeurt dat nog niet.

‘Geen enkel probleem’
Mark van Hal, hoofd Communicatie van de TROS, vindt de gang van zaken ‘jammer’, maar zit niet met de handen in het haar. “Nu hebben we nog geen aparte site voor Banana Split, maar als we dat wel gaan doen, kunnen we een procedure tegen deze stichting in gang zetten. Ik denk dat we dan heel sterk staan, gezien de recente rechtszaak tegen NameSpace. Banana Split is namelijk al jaren onlosmakelijk verbonden met de TROS en met Ralph Inbar. Bananasplit.nl behoort ons dus toe.”

De VARA en de Holland Media Groep waren onbereikbaar voor commentaar. (Webwereld)